Общество

Денят на Свети великомъченик Мина се чества на 11 ноември

unnamed.jpg

Денят на Свети великомъченик Мина се чества на 11 ноември. Християнски светец, известен чудотворец, Свети Мина е египтянин по произход, който служел в армията от Котуанската област, от където идва и името му Свети великомъченик Мина Котуански. Той изповядвал християнската вяра и след като римските царе издали указ да бъдат избити всички християни, той се оттеглил от армията и отишъл в пустинята, където се отдал изцяло на християнската вяра.

Няма житейски проблем, за който да не може да помогне, категорични са свещеници, свидетели на различни хорски изцеления, които обаче съветват, че молитвите към светеца трябва да са изпълнени с вяра, да идват дълбоко от сърцето.  

Свети великомъченик Мина е покровител на семейството, самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите.

 Хората които са се молели пред иконата на Свети Мина и ли в негов манастир твърдят, че той наистина прави чудеса. Стига човек да отиде с истинска вяра и отворено сърце към него, няма как светеца да не чуе молитвите му и да не помогне.

 Стотици са жените, които ходят там и се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо наистина! ”.

 Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката  брака си.

 Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата му има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават наистина изцеление.

 Молбата към Свети Мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него. Веднъж помолил се на Светеца, няма поклонник, който да не се е върнал на това свято място. Хората споделят, че когато си тръгват от там душата им остава спокойна и чиста. Слепите проглеждат, куците прохождат, болните оздравяват, изгубените се намират, изобщо няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

 Манастирът Св Мина се намира в близост до София, на брега на Владайската река. Вярващите го определят, като късче от рая.

Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици).

 Свети Мина помага при откриване на изгубени вещи.

 Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.

 Лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.

 На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник свети Фанурий).

Молитва към свети Мина

Ти, Свети великомъченико Мина, горещ наш защитник в скърбите и нещастията ни, който предпочете небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, изцери душевните и телесните болки на …. (името).

Запази ни здрави и непокварени …. (името), вразуми нас …. (името), които сме потънали в духовната бездна на завистта и користолюбието.

Запази душевна и телесна чистота на … (името), от всички плътски пожелания и страстни изкушения, защити ни от нашите видими и невидими врагове, които безпричинно ни притесняват и измъчват нашата смирена душа, прогони всякакво сатанинско и лукаво на врага действие и ни очисти от нечистите духове, които зловредно влияят на нашия ум.

Аз…. (името), сега смирено моля със сърце изпълнено с вяра, помогни на … (името) в тези нужди, в които се намира  и изпълни тази смирена молба: скърбите и плача на твоите раби, които с вяра ти се молят обърни по- скоро в радост и всички запази от Божия гняв и от вечното наказание, защото твърдо сме уверени, че с Твоето ходатайство и с Твоята силна помощ ще бъдем спасени и избавени от всякаква скръб, и беда, та да прославим чудния чрез твоите светии Христа Бога, който с благодатта и добросърдечието си ще ни дарува мирен, спокоен и безгрешен живот, за да го преминем благополучно, а в бъдещия – да застанем от дясната му страна на всичките светии на човеколюбието на безначалния Отец, Пресветия, Преблаг и Животворящ негов дух.

В Твое име и в името на Господа Бог, нашия Иисус Христа, Амин!

Източник:Lechiteli.bg