България

Ден за размисъл преди утрешния вот

640-420-24-oktomvri-den-za-razmisyl.jpg
Днес е "Ден за размисъл" преди утрешния извънреден парламентарен вот, съобщи БНР. Забранена е политическата агитация и оповестяването на социологически проучвания за нагласите на избирателите. 
Росица Матева - говорител на Централната избирателна комисия - припомни:
"В деня на размисъл не трябва да има никакви призиви за подкрепа или неподкрепа на кандидати, както и не бива да се огласяват социологически проучвания, за да бъде оставен избирателят сам със себе си да прецени как, ако все още не е избрал, за кого би гласувал. В изборния ден също е забранено публикуването на предварителни данни с резултати от гласуване или отново социологически проучвания. Надявам се да е станало по-широко публично изследването на БАН, че в последната седмица избирателите много се влияят. Включително и в изборния ден оказват влияние публикуването на такива съобщения. За съжаление, съгласно Изборния кодекс, изрично е записано, че социалните мрежи не попадат в регулацията на ЦИК и, дори да има публикувани там такива резултати или проучвания, ние не можем да установяваме там такива нарушения".
По график всички над 11 600 секционни комисии във страната получават машините за гласуване, хартиените бюлетини и изборните материали, за да оборудват помещенията за гласуване.
Привечер те ще бъдат запечатани и ще са под полицейска охрана до отварянето на секциите утре сутринта. Изборният ден във страната започва в 07.00 часа утре, втори октомври. 
Вотът в чужбина също започва в 7.00 часа местно време. Заради часовата разлика, още тази вечер ще започне гласуването в секциите в Нова Зеландия, след това ще отворят и тези в  Австралия и Япония.
Снимка:  ThinkStock/Getty Images