България

Демократична България инициира внесянето на предложение за създаване на временна комисия за изменение на Конституцията

272765131_460433275744299_2162767455423721181_n.jpg
Демократична България инициира внесянето на предложение за създаване на временна комисия за изменение на Конституцията. Намерението ни е комисията да обсъди възможните промени в конституцията, свързани със съдебната реформа и върховенството на правото.
 Целта ни е да съберем конституционно мнозинство, за да можем най-сетне да направим крачка напред.
 
Съставът на комисията ще бъде формиран на паритетен принцип. Очакванията са, че всяка от седемте парламентарни формации ще излъчи по двама представители в нея.
 Много е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган.
 
Тези промени са неизбежни поради препоръките от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на човека, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата - т.е. на са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента, което е структурна предпоставка за отчетност на главния прокурор.
 Има наличие на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени.
 Работата на комисията ще бъде прозрачна пред медиите. Всички ще видят кой къде стои и с какво е готов да се ангажира.
 Има надежда, че чрез медиите общественото мнение ще повлияе върху всички политически формации да подходят отговорно към тази тема.