Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Благотворителното и съзидателно дело на бележит сливенски духовник с огромно сърце

Иларион_(Арабаджиев)- БГ патриаршия.jpg

 Огромни са заслугите на Сливенския митрополит Иларион в църковната, обществена и благотворителска дейност. Светското му име е Григорий Арабаджиев, роден на 8 февруари 1870 г. в гр. Севлиево.  Основното си образование до V клас е завършил в родния си град. Възпитан от родителите си в строго православен християнски дух и проникнат от силна вяра и любов към Бога, младият Григорий бил изпратен от родителите си да учи в специалното духовно училище в град Велико Търново. След завършването му през 1891 г. три години учителствал в Севлиевското петокласно училище. През 1898 г. завършва Киевската духовна академия. След завръщането си в България младият богослов Григорий Арабаджиев бил назначен за учител в Казанлъшкото педагогическо училище, където учителствал 5 години. През този период той развивал широка църковно-обществена дейност. Редактирал детско списание ”Младина”, редактирал и издавал със свои средства списание ”Мисионер”. Тази негова дейност привлякла вниманието на тогавашния Сливенски митрополит Гервасий, който го поканил за духовно служение. След като приел монашеско пострижение с името Иларион, на 14 септември 1904 г.– Кръстовден - бил ръкоположен за йеродякон и назначен за протосингел на Сливенска митрополия. Ректор на Цариградската духовна семинария. Като такъв остава само една година и от 1909 г. отново е назначен за протосингел на Сливенска митрополия. През този период архимандрит Иларион три години е бил лектор по философска пропедевтика в сливенската мъжка гимназия ”Добри Чинтулов”. На 25 ноември 1917 г. Иларион е ръкоположен за Велички епископ и приема длъжността викарен епископ на Сливенската митрополия.На 11 юни 1922 г. епархията го избира за Сливенски митрополит.

През време на 17-годишното си митрополитско служение митрополит Иларион е бил един от стожерите на духовния и културен живот в Сливен. Написал е много проповеди и статии в различни вестници и списания. Със съзнание за дълг и надарен с подвижност, той ревностно обикалял епархията, проповядвайки и наставлявайки паството си. В същото време бил деен участник във всички обществени мероприятия. През 1935 г. той заедно с Видинския митрополит Неофит, тогава наместник-председател на Св. Синод, е осветил построения паметник на Хаджи Димитър в центъра на Сливен. Благотворителността е присъща за хора с неговата нагласа и сан. Пазят се в Държавен архив-Сливен стотици благодарствени писма от всички краища на Царството – Ученолюбиво дружество „Съгласие“ гр. Айтос, болница номер 4 на руския Червен кръст в с. Банкя /по това време Банкя е още село/, Софийско, църковни настоятелства, читалища, манастири и други. Но най-много дарения прави за Сливен- за ученически трапезарии, които са негово дело, за дружество „Червен кръст“, чийто председател и член е години наред, за училищата - с основания от него 10-годишен фонд с годишни вноски по 1000 лева, за гимнастическото дружество „Юнак“, за 11-та пехотна сливенска дивизия, за градския общински съвет с начална вноска 2000 лв.,за образуване фонд „50-годишнина от Освобождението на Сливен“, за подпомагане „немощни, недъгави, бедни сливенски граждани и учащи се“, за бакалското съсловие. Къде с парична, къде с материална помощ, дядо Иларион е навсякъде. Трогателно е писмото на женското благотворително дружество „Майчина длъжност“ от 9 май 1924 година: Ваше Преосвещенство, Настоятелството на женското благотворително дружество „Майчина длъжност“ има чест да Ви изрази най- задушевна благодарност за подарените от Вас по случай светлите Христови празници 60 яйца и 30 козунака за раздаване на сираците от сиропиталището в града ни, които Ви са дълбоко признателни.“ Негово дело е и сегашната сграда на Сливенска Митрополия, изградена по проект на архитект Захари Илиев. През 1934 г. с неговата благословия започва строежът на новата сливенска митрополия. След много препятствия, най-вече поради трудностите при набавянето на средства, през юли 1939 г. новата сграда е открита. Тя се състои от канцелария, обща спалня, за гостуващи в града свещеници и по един апартамент за владиката и неговия помощник. Кончината му не позволява да види завършена готовата сграда.

 Сливенският митрополит Иларион почива на 13 март 1939 г. и е погребан на 16 март в двора на катедралния храм ”Св. Димитър”. В кондиката на Митрополията е записано, че опелото е извършено от Софийския митрополит Стефан, Старозагорския митрополит Павел и Стобийския епископ Евлогий, по-късно избран за Сливенски митрополит. Участие в опелото са взели над 100 свещеници и 3-ма дякони от различни краища на епархията. Присъствали са: Георги Цветинов, представител на Министъра на външните работи и изповеданията; Стоян Чанев, представител на Министъра на обществените сгради и благоустройството; Антон Козаров, Бургаски областен директор; всички директори на учреждения и училища в град Сливен, представители на всички културни, просветни и други организации; ученици от сливенските прогимназиални и средни училища; много делегации от различни краища на Сливенска епархия; шестчленна делегация от гр. Севлиево; множество граждани и една почетна рота – войска.

Така завършил жизнения си друм Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иларион. Духовните му заслуги за Българската православна църква, Сливенска епархия и жителите на града досега оказват своето благотворно влияние. 

 За своята църковна и обществена дейност митрополит Иларион е награждаван с различни награди, между които с малкия и големия кръст на дружество ”Червен кръст”, орден за граждански заслуги, с кръста на Руския Червен Кръст; прогласен е за почетен член на няколко културно-просветни дружества и др.

 

 

Използвани източници: Сливенска митрополия и статия на Илияна Тамахкярова, публикувана във в. Сливенско дело, бр. 100, от 22 декември 1992 година.

Снимки 1,2,3: Сливенски митрополит Иларион (Източник: Българска Патриаршия и Сливенска митрополия)

Снимка 4: Сливенска митрополия

Рубриката „Дарителството в града на 100-те войводи – в миналото и настоящето“ е част от проекта „Дарителството в Сливенския край – Заедно по Пътеките към Доброто“ на ОДФ – Сливен. Подкрепата за Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен“ е осигурена по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ от Сдружение „Платформа АГОРА” и Фондация „Америка за България”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на ОДФ – Сливен и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България” или нейните партньори.