Свят

Благодатният огън слезе на Гроба Господен в Йерусалим

r-orig-orig-blagodaten-ogyn (3).jpg
След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България

Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово”,

в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Иисус Христос.

След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България.

Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София около 20.00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

На церемонията в храма са се събрали над 2000 поклонници от цял свят, предаде БТА.

Тази година израелската полиция обяви засилени мерки за сигурност в Стария град в Йерусалим по случай спускането на Благодатния огън. Максималният брой на участниците в молитвата беше сериозно ограничен – не повече от 2400 души, като всички са били задължени да представят специален пропуск.

Тези изисквания предизвикаха остри протести от страна на Йерусалимската православна църква, чиито патриарх Теофил Трети оглавяваше церемонията. Според духовенството изискванията на израелската полиция са прекомерни, тъй като храмът на Гроба Господен може да побере до 10 000 поклонници.

Снимки:  AP/БТА