Свят

Българинът Господин Динев избегна лавина заради паднал багаж

b2acbeb0a80f1786ae5cd001403114a9.jpg

Спасителна операция пеша и по въздух се проведе днес по склоновете на връх Анапурна в Хималаите. Двама души изчезнаха, а лавина блокира маршрута, по който изкачилите върха трябваше да слязат.

Българинът Господин Динев отложи атаката заради инцидент с багажа си, което на практика го спаси от последвалото бедствие. Общо петима души са откарани с хеликоптер в Базовия лагер.

Индийка, която изкачи Анапурна преди два дни и беше обявена за мъртва, след като връзката с нея прекъсна, подаде сигнал за помощ и беше спасена от хеликоптер. Тя е откарана в болница с измръзвания. Балди Каур (Baljee Kaur) е била на 7 осемхилядника и е "най-бързата" индийка - изкачила шест от тях за 5 месеца. 

Все още обаче остава неясна съдбата на сънародника ѝ Анораг Малу (Anurag Maloo), за когото се предполага, че се е подхлъзнал и е паднал в цепнатина на слизане от Aнапурна. Петима шерпи са пратени да го издирват по суша. Вчера условията не позволяваха хеликоптер да полети.

Ирландецът Ноел Хана (Noel Hanna), който също по-рано изкачи върха, загина на слизане от височинна болест и тялото му беше свалено с хеликоптер. Хана има 10 изкачвания на Еверест и е първият мъж от Северна Ирландия, стъпил на К2, участваше и в опита за зимно изкачване на К2 преди 2 години.

Вчера лавина блокира маршрута на Анапурна, по който десетки души изкачиха върха през последните дни. Заради това някои от слизащите останаха по височинните лагери. С хеликоптер бяха свалени в Базовия лагер притежателят на световния рекорд за най-млад мъж, изкачващ осемхилядници, Шехроз Кашиф (Shehroze Kashif) от Пакистан и сънародничката му Найла Каини (Naila Kaini) - първата пакистанка, изкачила Анапурна, както и индиецът Арджун Ваджпей (Arjun Vajpai). Сред спасените е и непалски военен, който е проявил симптоми на снежна слепота в района на Лагер 3.

Господин Динев се наложи да слезе, след като беше достигнал 6400 м височина. Заради паднал багаж 64-годишният алпинист-ветеран се наложи да слезе близо 1000 м, където намери част от багажа си. Именно тогава в по-горен участък от маршрута е паднала лавината, от която българинът се е спасил. В момента той е в безопасност в Базовия лагер, където изчаква.

Анапурна в Хималаите,

Снимка: Seven Summit Treks 

БНР