Рубрика "Дарителството в града на 100-те войводи - в миналото и настоящето"

Анонимен благодетел дари 15 000 лева за повторно изографисване на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец

Анонимен благодетел е дарил 15 000 лева  за повторно изографисване на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец

На 14 август църковното настоятелство при храм ,,Свети Свети Кирил и Методий"- село Блатец получи значително дарение за повторно изографисване на стенописите. Дарението е анонимно и е в размер на 15 000 лева, съобщи за "Наблюдател" свещеник Михаил Михалев.

До този момент събраните средства за повторното изографисване на православната църква са 25 000 лева по сметка. Миналата година със събраните близо 7 000 лв. е сменена дограмата на храма и са ремонтирани вратите му. Необходими са 30 000 лв за започването на същинското изографисване. Очаква се и съфинансиране от Сливенска митроплия в размер на 5 000 лв.

На свое заседание от 30.07. с решение N 302, Общинскисъвет- Сливен отпусна на църковното настоятелство при храм ,,Свети свети Кирил и Методий" село Блатец сумата от 1000 лв за ремонт на покрива на храма.

"Продължава кампанията за набиране на средства, но този път за други цели- облагородяване на двора към църквата и превръщането му в парк, с детски кът, навес за събирания и други. Чакаме благословията на дядо Йоаникий, Епархийския съвет", сподели още отчето.

Начин за набиране на средства:

Директно в банковата сметка на храма:

Уникредит Булбанк

BIC UNCRBGSF

IBAN: BG89UNCR70001523356502

Храмът ,,Свети Свети Кирил и Методий" село Блатец (община Сливен) е съграден през 1872 година от жителите на село Есирлий (тогавашното име на Блатец).

Осветен е от първия Сливенски митрополит Серафим на 11.05. 1874(по писмени данни в храма). Първият свещеник, за който има данни, е свещеник Янаки Павлов Динков, родом от село Несторий, Егейска Македония (сега в Гърция). След дълги години военнопленически лагер по островите на Бяло море, той потърсил своята годеница в пределите на осводена България и я намира в село Блатец.

В момента положението на храма е сравнително добро след направени три ремонта в периода 2012-2014, със съдействието на дирекция ,,Вероизповедания“.

Към момента в селото живеят към 1000 души, главно православни християни, които на всеки празник идват да си запалят свещичка в храма. От 2014 година са събрани около 1500 лв. главно от дарения на жители на селото. През 2014 година в храма беше донесена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий копие икона на Пресвета Богородица Керкирска.

Целта на дарителската кампания е събиране на средства за изографисване, поддръжка и благоустрояване на парка към храма, както и закупуване на строителни материали и ремонт на сградата.