Свят

16 Октомври-Световен ден на храната

Глобалната цел на Световния ден на храната е към 2030 година в света да няма глад. Балансът е нарушен драстично и в презадоволените, и в гладуващите страни.

Световният ден на храните е установен през 1979, за да се повиши осведомеността за глада и да се насърчи обществото да подкрепи усилията за изкореняване на световния глад. Днес 150 страни застават зад него.

Глобалната цел на Световния ден на храната е към 2030 година в света да няма глад.Докато в развитите страни се шири неоправдано разхищение и изобилие от храна, в развиващите се и особено в страните от т.нар. Трети свят положението е повече от ужасяващо. Балансът е нарушен драстично и в презадоволените, и в гладуващите страни. И в двата "лагера" има смъртност поради неправилно хранене или поради липсата на такова.

Фактите:

Светът произвежда достатъчно храна, за да нахрани всички, но около 800 000 000 души страдат от глад. Това е един на девет души. 60% от тях са жени.

Около 80% от най-бедните в света живеят в селските райони. Повечето от тях зависят от земеделието.

Гладът убива повече хора всяка година от страдащите от малария, туберкулоза и СПИН.

Около 45% от смъртните случаи при кърмачета са свързани с недохранването.

Цената на недохранването в глобалната икономика е равностойността на 3 500 000 000 000 USD годишно.

1 900 000 000 души – повече от една четвърт от световното население – са с наднормено тегло.

Една трета от произведените в световен мащаб храни изхвърлят.

Елиминирането на глада е глобално усилие. Намаляването на разхищаването на храни в домакинствата е нещо, което всеки може да направи.