Култура

„Романо хаби/Ромски ястия“ – културен мост чрез вкус, традиция и знание

5b4378f7-0de9-4fb1-9018-081587b3aeb9.jpg

Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ успешно реализира проект „Романо хаби/Ромски ястия“, финансиран от Национален фонд „Култура“. В рамките на инициативата беше отпечатан нов тираж на едно уникално за България и Европа издание – книга, която не само събира автентични ромски рецепти, но и разкрива свят от традиции, празници и духовни ценности.Това стана ясно на пресконференция пред журналисти, дадена от председателката на Сдружението Стела Костова.

Книга, която съживява културната памет

„Романо хаби/Ромски ястия“ е повече от готварска книга – тя е своеобразна хроника на един народ, разказана чрез неговите вкусове и ритуали. В нея всяко ястие е свързано с празник или семеен обред, което превръща страниците ѝ в културен пътеводител. Новият тираж дава шанс на още повече читатели да се докоснат до тази непозната, но изключително богата традиция.

В хода на проекта бяха организирани три събития за представяне на книгата в гр. Сливен, гр. Твърдица и с. Хаджидимитрово (общ. Тунджа, обл. Ямбол). Всяка от срещите се превърна в празник – публиката имаше възможност не само да се запознае със съдържанието на книгата, но и да зададе въпроси, да сподели лични истории, а някои – да донесат собствени рецепти, предавани в техните семейства. Тези събития показаха колко важен е достъпът до култура в периферните райони. За мнозина от присъстващите срещата с авторите и екипа беше първият досег с подобна инициатива. Така проектът изпълни една от най-важните си мисии – да разшири културното пространство извън границите на големите градове и да покаже, че културата е достъпна за всички.

Проектът не се изчерпва само с отпечатването и разпространението на една книга. Неговата същност е в създаването на предпоставки за позитивна промяна в нагласите към ромската култура. В условията на предразсъдъци и негативни стереотипи, „Романо хаби/Ромски ястия“ показва друго лице – общност, която пази знание, красота и ценности, част от общото културно наследство на България. Това е проект, който говори на разбираем език – чрез храната, традицията и споделените истории. Така той отваря врата за диалог, взаимно уважение и по-добро разбиране.

С успешното реализиране на проекта „Романо хаби/Ромски ястия“, Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ още веднъж доказа, че културата е мощен инструмент за сближаване на хората, за преодоляване на бариери и за изграждане на по-толерантно общество. Книгата вече е факт, срещите с публиката – проведени, интересът – нараснал, а посланието – ясно: ромската култура е ценност, която принадлежи на всички нас.