Култура

Тийнейджърка изпълни песента от „Козият рог“ в планинските села Ичера и Медвен

242345646_10220067186857011_5730478800261747962_n (1).jpg

Как тийнейджърка се зае с нелеката задача да изпълни хитовата песен на Мария Нейкова, редом с Георги Христов, Невена Цонева, Deep zone project ?

 

Ебру Хайрединова е на 13 години от Търговище и е позната на музикалната аудитория с авторската си песен „ На баща си дъщеря“. Три години нейната песен вълнува и се изпълнява от много подрастващи изпълнители на конкуси в България и чужбина! В началото на творческият сезон 2020/2021г. екип от родители и педагози решава да реализира нов проект на талантливата търговищенка. Този път позната хитова българска песен - вечната песен от филма "Козият рог"! Песента „Двама” е композирана и изпълнена през 1973 г. от Мария Нейкова. До този момент видео и аудио реализация са осъществили: Георги Христов, Камен Воденичаров, Мария Илиева, Нона Йотова, Невена Цонева, Слави Трифонов и Ку-Ку бенд , Deep zone project!

Да си едновремнно  изпълнител певец, пианист и актьор не е лесна задача. Но Ебру не е случаен изпълнител. От 5 годишна пее в Музикална школа "Нови гласове" Търговище под ръководството на вокалният треньор - Десислава Станкова. Свири и на пиано от четери години в музикална школа „Доминанта” гр. Търговище с преподавател Иванка Иванова. Изучава балет, английски език и е отличничка. Защо планинските села край Сливен – Ичера и Медвен са избрани за видео реализацията на песента „Двама“?

„ Изчетох цялата информация за заснемането и историята на филма „Козият рог“, биографията и разказите на Николай Хайтов. Тогава осъзнах, че какъвто и съвремен прочит да направим на тази песен не трябва да се отделяме от корените, традициите си! –развълнувано разказва Деси Станкова – сценарист и директор на цялата продукциян– няма по-истинско нещо в този живот от любовта. А защо не в очите на нашите дядо и баба? Ето така стигнах до идеята, че трябва да се заснеме на село. Случайно съдбата ме запозна с Иванка Кортезова – кмет на село Ичера. Споделих и идеята си и тями каза: „ Ще подкрепим младостта и таланта“! От сърце благодарим за гостоприемството и организацията на г-жа Кортезова!  За неповторимият уют и топлина на Елена Жекова - собственик на „Хаджи Жекови Къщи“ с. Ичера. На дядо Димитър и баба Стоянка – уникалните актьори в клипа.  На секретаря на НЧ „Зора 1872“ с. Ичера - Цветка Караманова за безрезервната подкрепа!“.

Музиката на песента е написана от самата Мария Нейкова, аранжимента е на пианиста Кристиян Илиев, а текста на Богомил Гудев. В изпълнение на седмокласничката, песента има нов младежки прочит. В клипа Ебру за първи път се докосва до традиционни занаяти като: килимарство, коларство, участва в пребирането на стадо овце и кози от паша, вкусва истински хляб с коричка от фурната на село Ичера, свири на пиано в сърцето на водопада и се гмурва в студените му води.

Целият екип подхожда с респект и уважение към песента! А ето и самите те: аудиозаписите и мастеринга  на баладата се осъществяват в Студио „Балхара рекърдс“ гр. Търговище под ръководството на Диян Димитров. Видео оператор и монтажист е  Антон Бориславов от гр. Търговище, Дрон опертор Николай Николов от гр. Шумен.

Село Ичера е едно от най-живописните селца в Сливенския балкан. Наред с Медвен и Жеравна, Ичера пази белезите на дълга история и здрави традиции. Селото се намира на около 23 километра от Сливен и на около 20 километра от Жеравна. Разположено е в сянката на планински рид, по течението на малка рекичка. Къщите му са накацали по хълмистата местност, а тесните калдаръмени улички се вият нависоко по баирите. От селото е Руска Николова - майка на актьора Георги Калоянчев.

Водопад "Сини вир", с. Медвен - истинско водно бижу. Той не е много висок – около 4 метра, но е буен, пада в кръгло езерце на фона на високи скали. Реката, която го захранва се нарича река Медвенска. Село Медвен е родното място на писателя Захари Стоянов.

С приклонение към творчеството на незабравимата Мария Нейкова! Традиции, корени, любов, тъга и още нещо в този невероятен кавър!!!

https://www.youtube.com/watch?v=XhEPFXNaR1g&t=86s