Култура

Поредни отличия за сливенските кукленици

242733320_10216142733241306_2588657482669476570_n.jpg
На 24 септеври 2021 г., в Източно Сараево, Босна и Херцеговина, на официална церемония по закриването на 22-то издание на Международния фестивал на професионалните куклени театри за деца LUT FEST , спектакълът на Държавен куклен театър – Сливен „Кралят Елен“ бе отличен с три награди, както и с награда за най-куклена пиеса „Каменна ръка - Хенрик Юрковски“, съобщиха от културната институция.
Журито на фестивала, с председател проф. Боньо Лунгов - преподавател по актьорство за куклен театър в НАТФИЗ, отличи актьорите в спекатакъла Любомир Желев и Георги Янев за изкусната им актьорска игра.
Журито присъди награда за най-добро естетическо и техническо решение на куклите на Елена Цонкова за пиесата „Кралят Елен“, като подчерта, че тази пиеса постига визуална естетика, висок професионализъм и специални постижения в изследването на нови визуални елементи.
Третата награда бе присъдена на Свила Величкова и Елена Цонкова за най-добра сценография и костюми в пиесата „Кралят Елен“. Журито в състав проф. Боньо Лунгов /България/, Зорана Милошакович Тасич /Сърбия/ и Младен Янкович /Босна и Херциговина, Република Сръбска/ вярва, че създадената от тях визуална естетика ще бъде запомнена на този фестивал, показвайки висок професионализъм в изследването на куклени визуализации.
Наградата за най-куклена пиеса „Каменна ръка - Хенрик Юрковски“ бе присъдена от журито на „Кралят Елен“, защото се смята, че притежава абсолютна завършеност във формата, костюмите, декорите, маските и актьорството.