Общество

Д-р Свилен Станчев: Засега най-доброто, което може да предложи медицината в борбата с Ковид-19, е ваксинацията

Д-р Свилен Станчев

За COVID-19, ваксините срещу COVID-19, ползите и рисковете от тях, здравето, пандемията и други актуални теми - в специално интервю за Nabludatel.bg говори д-р Свилен Станчев.

Д-р Свилен Станчев е завършил Медицина в Медицински унивирситет –Пловдив.Специалист е по Вътрешни болести и Кардиология. Работи в МБАЛ-Сливен към Военномедицинска академия (ВМА) , а в момента лекува пациентите в COVID отделението на болницата. Родом е от Шумен.

- Д-р Станчев, бихте ли запознали нашите читатели как минава всеки един Ваш работен ден в COVID отделението на болницата, какво виждате?

Д-р Свилен Станчев: Денят започва с чаша кафе на всички дежурни по график, обсъждане на броя заболели в България и в частност Сливен, докладване на нощната смяна, обсъждане на пациентите, тенденции за влошаване на някой пациент, разпределение на работата, подготовка на екипите за влизане. В момента в отделението са разкрити 21 легла за пациенти с Ковид 19 и около 20 легла за пациенти с гастроентерологични,пулмологични, хематологични и кардиологични заболявания. Екипът за влизане в Ковид зоната-лекар, две медицински сестри и санитар е облечен и извършва преглед на основни жизнени показатели на пациентите и всички назначени манипулации, лекарствени инфузии ,взимане на кръв за клинико-лабораторни изследвания, подготовка и насочване за ренгенови изследвания, решение за консултация с лекари от други специалности. Всичко изброено до тук е огромно физическо и психическо натоварване за екипа поради естеството на работа с предпазен екип и горещите летни дни. Всъщност вече не искам да е лято! След излизане на екипа и обсъждане на пациентите се минава визитация и оформяне на медицинска документация, която ви уверявам изобщо не е малко- решения за промяна на терапевтична схема, включване на допълнителни лекарства. И да не забравяме телефоните, които не спират да звънят от сутрин до вечер с въпроси за свои близки в отделението, връзка между отделните звена в болницата, други здравни служби, пациенти, които искат да бъдат прегледани при нас.Доста хора се чудят какво точно правим и какво е лечебно диагностична дейност: обединява в себе си промоцията, профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията, както и биологични, психологични и социални аспекти на здравето на пациентите, като постигането на всичко това е доста трудна задача. Както виждате, ние всъщност правим много дейности едновременно.

- Мислите ли за пациентите след приключване на работния ден? Свиква ли се със смъртта? Претръпва ли се?

Д-р Свилен Станчев: В пандемия може да се каже, че работният ден не приключва. Ние имаме и доста амбулаторни пациенти не само с Ковид19, които имат нужда от съвет. Аз, лично, моля всички пациенти, ако имат възможност да си мерят сатурацията /насищане на кръвта с кислород/, пулс, температурата, кръвно налягане и да пишат или се обаждат поне веднъж в деня как се чувстват. Това обикновено е вечер след работно време. По този начин имам време да реагирам при влошаване на пациента. Със смъртта в нашата професия не се свиква ,всъщност винаги се питам дали сме направили всичко възможно за пациента. Затова в нашата професия е чест ,т.нар. Бърнаут синдром- разглеждаш се като професионален феномен, който влияе върху всички аспекти на личността – физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на самоубийствени настроения. По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от този синдром. За претръпване към смъртта при лекарите не може да се говори ,това е по-скоро адаптивна реакция на стреса и психо-емоционално натоварване, на което са подложени и мисля, че не се справяме добре с тази „адаптация”. Лекарите са просто хора, обикновени хора, от които се очакват чудеса. Чудеса не правим, просто ни се желае да можем да правим!

- Има ли заболяване, което ви притеснява повече от коронавируса и в момента светът пренебрегва?

Д-р Свилен Станчев: Мисля, че хората ,особено в България, подценяват всички заболявания! Здравето на човек е негова лична отговорност и какво ще прави с него си е негова работа.Дали ще си прави профилактични прегледи, ще води здравословен начин на живот, ще се движи, спортува- това е лично решение на всеки човек. Ние като лекари можем само да съветваме не и да налагаме. Всеки има избор. Коронавирусната инфекция обостря всички знайни и незнайни, хронични заболявания ,така че е добре лекуващите лекари да са наясно всеки човек какви придружаващи болести има, за да бъде точен в диагнозата и лечението му.

- Ваксините ли са единственият възможен изход от пандемията?

Д-р Свилен Станчев: За момента ваксините са единственият начин за превенция на тежко и фатално протичане на Коронавирусна инфекция и то не на 100%.Всички досега проучвания и резултати доказват това твърдение. Много хора получават информация от източници с невярно, непроверено съдържание, много хора не вярват дори и на Министерството на здравеопазването,правителството ни, дори на чужди медии и правителства. Аз единствено ще споделя клиничен опит. Досега съм наблюдавал 5-6 пациента в различна възрастова група, които са ваксинирани и заболели с Ковид-19. Всички те прекараха заболяването сравнително леко, като един пациент беше хоспитализиран и то защото не можеше да приема лекарства през устата. Така че, засега мисля, че това е решението за справяне с заболяването и по-лекото му протичане, но не и изход от пандемията. Тя ще продължи дълго време и ние трябва да се адаптираме към вируса, както към грипния.

- Вие изкарахте коронавируса. Ваксинирахте ли се и защо?

Д-р Свилен Станчев: Аз работя от самото начало на епидемията в България и беше въпрос на време кога ще се заразя с Ковид -19. Да, изкарах тази инфекция месец ноември 2020 година.Въпросът, който ме тормозеше докато бях болен, беше как ще се развие при мен заболяването. За мой късмет го прекарах сравнително леко,но с доста притеснения в първите 5 дена, когато бях със симптоми. След преболедуването си изследвах антителата срещу коронавируса. Оказа се, че нямам. Точно тогава се разрешиха поставянето на ваксини, като ние ,медицински лица , които се срещаме постоянно с коронавируса, бяхме първите на които се реши да се постави ваксина. Реших да си ваксинирам в самото начало- още повече, че тогава влизахме в третата вълна. Като всеки човек също се притеснявах от поставянето и прочетох проучванията и изпитанията на ваксините одобрени до този момент. Запознах се със страничните ефекти и се имунизирах. Нямах никакви странични ефекти. Досега не съм бил заразен повторно,вече очаквам и реваксинация, когато бъде разрешена в България.

- Какви са ползите и рисковете от ваксините и кое е по-страшно- ваксинирането или преболедуването от коронавирус?

Д-р Свилен Станчев: Мисля, че преболедуването е по-страшно, независимо как ще протече заболяването. Част от пациентите доста дълго време след заболяване не се чувстват добре, а някои от тях ще останат инвалиди за цял живот. Ваксината си има странични ефекти- болка в мястото на инжектиране, главоболие, температура, болки по мускулите, промяна в кръвни изследвания, но преминават за 2-3 дена. Да, има малък процент от ваксинираните, които имат и по- сериозни странични ефекти, но е много по-вероятно да ви навреди самият вирус, отколкото ваксината срещу него. Самият аз работя по-спокойно като знам, че съм ваксиниран, защото страхът в началото на миналата година беше доста сериозна пречка.

-Бихте ли посъветвали най-близките си хора, семейство, приятели, колеги да се ваксинират?

Д-р Свилен Станчев: Категорично съм за ваксинация. Вече съм посъветвал и ваксинирал повечето ми близки хора. Засега това е най-доброто, което може да предложи медицината в борбата с Ковид-19.

-Как оценявате здравната култура на българина и кой е най-големият враг на здравето ни? Каква е вашата формула за добро здраве?

Д-р Свилен Станчев: Имам си т.нар „Маймунска теория“ във връзка с изследвания за атеросклероза при свободно живеещи маймуни и такива в клетка. Атеросклероза имат тези в клетка, като се обяснява с по-голямото движение на свободно живеещите маймуни. Формулата за добро здраве е може би повече движение, по-малко стрес и опитване на всичко от живота в малки количества. Здравната култура на българина се оформя от интернет, така че информацията, която е там и е във връзка със здравето, е добре да се съгласува с лекуващ лекар. Нещо, което е помогнало на някой човек не значи че ще помогне на друг. Всеки човек е индивидуален и трябва да се решава лично за него- начин на живот, диета, лечение. Най-големия враг на здравето според мен са стресът и липсата на движение на нашите деца. Това ще се върне като бумеранг след известно време. Трябва да ги върнем на игралните площадки, спортни игрища и да ги възпитаваме в здравословен начин на живот.

-Благодаря за интервюто, д-р Станчев.

Интервюто взе Александра Иванова, Nabludatel.bg

Снимки: Д-р Свилен Станчев