Кога работим и почиваме през месец Май?

Кога работим и почиваме през месец май?
29.04.2021 / 18:21

Вече е последната седмица на Април и всички гледат календара за Май и кои дни са работни и почивни тогава.

 

Страстната седмица започна този понеделник и в нейния край празнуваме Великден и края на Великденските пости. Между 30 Април (петък) и 3 Май (понеделник) дните са официални празници и неработни на територията на България.

 

Тази година 1ви Май се пада съботата на Великденските празници. По закон

всеки официален празник, който се пада ден от уикенда, се компенсира на първия работен ден след него. В този случай почивен ден за Деня на труда ще бъде 4 май (вторник).

 

Само 2 дни след това отново почиваме! 6 Май (четвъртък) е Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Така между 30 Април и 9 Май има едва 2 работни дни.

 

2 седмици по-късно ще отбележим и последния празник и почивен ден преди есента. Това е 24 май (понеделник), който от миналата година има и променено име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

През 2022 година няма да има подобно струпване на почивни дни в началото на Май. Тогава Великден се пада 24 Април според църковния календар.

 

Източник: BGpochivnidni.eu

 

Свързани новини

..................................................
10.05.2021 / 15:07

Доказано е, че редовната физическа активност стои в основата на здравословния начин на живот, помага за понижаване риска от хроничните незаразни болести като...

Снимка: БГНЕС
26.04.2021 / 09:47

Мария Бакалова не получи "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля. Победителка е южнокорейската актриса Юн Ю-джун за участието си във филма...

..................................................
01.04.2021 / 08:27

Денят на шегата или пък Денят на лъжата – може да го знаете и по двата начина.Днес е денят, в който можем да се пошегуваме, да позволим да се пошегуват с нас или...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев