В Котел ще покажат реквизит от филма „Капитан Петко войвода“

В Котел ще покажат реквизит от филма „Капитан Петко войвода“
09.04.2021 / 12:53

На 13 април 2021г. в Котел експозиция „ Котленски градски бит“ / Кьорпеевата къща / към Исторически музей- Котел, в чест на 200 години от рождението на родоначалника на Националната революция Георги Стойков Раковски, ще се открие гостуваща изложба със заглавие „ От киноцентъра до музейната витрина“. Експозицията връща към духа и спомена за известния телевизионен сериал „ Капитан Петко войвода“ и кинооператора на филма родом от Попово – Димо Коларов.

 

Пътуващата експозиция „ От киноцентъра до музейната витрина“ представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „ Капитан Петко войвода“ през 80 те години на XX век. Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век, като около 100 са подбрани за пътуваща експозиция. Събирани са от селищата в района на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагачу Доган Хисар и др. Колекцията е дарена от Студиото за игрални филми „ Бояна“ на Тракийското дружество в с. Светлен, Поповско. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ – Попово.

 

Изложбата ще гостува цял месец в Кьорпеевата къща.

Още снимки от новината

В Котел ще покажат реквизит от филма „Капитан Петко войвода“

 

 

Свързани новини

МБАЛ"Д-р Иван Селимински"-Сливен
21.06.2021 / 21:43

15-годишно момиче е починало в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен след няколкодневно лечение в детско отделение. Това съобщиха родителите на детето, които...

Отборът на клуб по дебати „Туида“ при Младежки дом - Сливен зае четвърто място в оспорвано състезание
21.06.2021 / 17:00

На 18 и 19 юни 2021 г. в гр. София отборът на клуб по дебати „Туида“ при Младежки дом - Сливен участва в национален турнир „Дебати за климата“ на фондация...

Снимка: Архив на Областна управа
21.06.2021 / 16:18

На 22 юни от 11 часа в областната администрация ще бъде връчена наградата "Златно сърце", която се присъжда за благородни постъпки на деца и ученици.

Отличието -...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев