Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

..................................................
18.02.2021 / 10:58

България се прекланя пред делото на Васил Левски. Днес отбелязваме 148 години от гибелта на Апостола на Свободата.

 

Роден на 18 юли 1837 година в Карлово, в ранната си възраст, Васил Иванов Кунчев станал послушник и обикалял из селата за да събира помощи за Хилендарския манастир, учил църковно пеене и богослужение. А през 1858 година приел монашеството в Сопотския манастир под името Игнатий. Само четери години по-късно обаче, по призива на Георги Раковски, се отправил за Белград за да се включи в Първата българска легия. Малко по-късно в Белград получил бойното си кръщение, и името Левски. Така той последвал съдбата си да служи на отечеството и посветил живота си на каузата за освобождението на България. А в спомените и в сърцата на бъдещите поколения, освен като революционер, той ще остане и като гениален стратег, създал нелегална мрежа от комитети, обхванала цялата страна. През есента на 1872 година се изградили и първите окръжни центрове, които осъществявали координацията между Букурещкия централен комитет и местните в страната. В този период обаче организацията била ударена от турците, много нейни участници били арестувани, а самият Левски бил заловен, след като се отбил в Ловеч за да прибере комитетския архив. Той бил изправен пред съда в София и на 18 февруари 1873 година бил обесен.

 

На коя дата всъщност е обесен Васил Левски, уточнява адв. Станислав Станев - д-р по международно право и международни отношения:

 

"Ако погледнем в историята, ще видим, че Левски е обесен в покрайнините (тогава) на София, на 06.02.1873 стар стил.

За да разберем точната дата след въвеждане на Грегорианския календар, първо трябва да сме наясно с формулата, по която датите на Юлианския календар се изчисляват в Грегорианския. Важното е да се отбележи, че за различни периоди, трябва да се добавят различен брой дни, за да се получи вярна дата.

 

Както се вижда, за периода 29.02.1800 до 29.02.1900 трябва да се добавят 12 дни. Т.е. като се има предвид факта, че Левски е обесен на 06 февруари по стар стил и като прибавим 12 дни, се получава 18 февруари.

 

...Но не е толкова важна датата на смъртта му, колкото причината, поради която е бил обесен. "

 

Свързани новини

Разхлабват противоепидемичните мерки от 12 до 30 април по заповед на здравния министър
08.04.2021 / 20:38

Със заповед на министъра на здравеопазването са разпоредени противоепидемични мерки от 12 до 30 април, съобщават от МЗ.

 

През посочения период се възобновява...

Корнелия Нинова ще проведе поредица от срещи със структурите на партията в събота и неделя
09.04.2021 / 13:13

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще проведе тази събота и неделя срещи с общинските и областни председатели на партията по нейна инициатива.

 

От област...

Снимка: Агенция Монитор
09.04.2021 / 11:51

„Осем язовира преливат, но никой от тях не е опасен“, заяви министърът на екологията и водите Емил Димитров.

 

„Всеки язовир, който е пълен, за нас е потенциална...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев