Нов ужасяващ разказ за трагедията с Атанас Скатов

Атанас Скатов
16.02.2021 / 08:58

Емоционален разказ за трагичния инцидент с българина Атанас Скатов написа канадският алпинист, приключенец и филмов режисьор Елиа Сайкали в личния си сайт.

 

Сайкали се върна към събитията от нощта на 4 февруари и сутринта на 5 февруари, когато загина Скатов. Той е един от преките свидетели на падането на българина, но подчертава, че никой не е видял какво точно се е случило, за да се стигне до фаталния полет на българина в бездната.

 

„Това, което чувахме по радиото в нощта на 4 февруари бе притеснително. „Този човек ще се самоубие“, каза един алпинист за друг, който бе решен да опита да изкачи върха.

 

Имаше над 25 човека в лагер 3 в нощта на 4 февруари. Алпинистите бяха принудени да се тъпчат като сардини и ние трябваше да сме с тях, но в собствената палатка, която носехме. По ирония на съдбата имахме сериозен проблем с кислорода. Този, който поръчахме не бе там, където трябваше. Поръчахме 6 бутилки и всички трябваше да са там, а не бяха. Пристигнахме прекалено късно под К2 и бяхме на план за бърза аклиматизация, при който разчитаме 100% на допълнителен кислород и знаехме, че сме мъртви без него. В резултат се отказахме от изкачването и продукцията, заради тази логистична грешка. Грешка, която може би ни спаси живота.

 

Слязохме към японския лагер 3 и разгърнахме палатката при бруталната температура от минус 35 градуса. Газовите ни котлони едва работеха, за да разтопим лед. Единственото ни спасение бе топлината, която произвеждат три тела, покрити само от елементите на найлонова материя. Но беше като „Дисниленд“ в сравнение това, което се случваше по-нагоре“, описва ситуацията Елиа Сайкали и цитира:

 

„Не си чувствам пръстите на краката тук. Не съм си сменял дрехите и замръзвам.“ „Защо по дяволите няма повече палатки.“ Това са част от репликите, които се чуват по радиото.

 

Сайкали пише още:

 

„Ние бяхме разочаровани заради кислорода, но имахме достатъчно опит, за да приемем, че нищо не може се направи. Нашата експедиция приключи. Сега ставаше въпрос за оцеляването ни. Ние се бяхме позиционирали за 2,5 седмици, за да опитаме да последваме нашите съотборници/герои Али Садпара, неговият син Саджид и Джон Снори в техния опит да изкачат К2. Беше амбициозен план, като се има предвид, че те бяха в планината от 5 декември, добре аклиматизирани. Но и ние бяхме там с нашите 15 години опит, готови да снимаме до най-високата възможна точка и готови да обърнем обратно във всеки един момент.

 

Около 11 вечерта изключихме радиото, за да пестим от батерията. Знаехме, че няма да знаем какво е станало с нашите приятели до следващия ден. Знаехме, че те са най-силният и най-опитният екип. На другата сутрин започнахме да слизаме около 10 часа сутринта. Вече бях ударен по главата от камък, който можеше да ме убие и остави дупка в каската ми. Заради това бях изключително предпазлив.

 

Много е трудно да знаеш кое въже да избереш, когато слизаш от К2, тъй като има прекалено много стари. Трябва да си внимателен, а и наясно с факта, че вземеш ли грешното решение, въжето няма да издържитежестта ти и ще завършиш мъртъв. Внимавах и пресмятах по три пъти при слизането. Когато се съмнявах, се захващах за няколко и разчитах на това, което вярвах, че е новото. Трябва да благодаря на моя приятел и партньор в катеренето Пасанг Каджи Шерпа, който ми помагаше да прегледам всяко едно въже. Малко под Черната пирамида, тяло прелетя над мен от нищото. Нямаше предупреждение. Нямаше викове. Нямаше звук. Само ужасяващата гледка на един човек, с червен екип, който прелетя главата ми. Изкрещях от ужас. „По дяволите. О, не. По дяволите!“

 

Това бе Атанас Скатов. Прелетя на сантиметри от главата на Пасанг Каджи, който бе над мен. Гледах 5-10 секунди, докато той се търкаляше по твърдите ледени наклони на К2. Първата ми мисъл бе, че приятелката му Шени е в базовия лагер. Тя съпровождаше Атанас в приключението му към втория по височина връх на света и щеше да е разбита от новината. Както и много други. Това, което се случи с Атанас е най-големият кошмар за всеки алпинист. В някакъв момент тялото на Атанас се измъкна от костюма му. Той продължи да пада към подножието, а екипът му остана на склона, в снега, някъде между японски лагер 3 и лагер 1.

 

Лакпа Денди, партньорът и шерп на Атанас, бе в тих ужас. Ние бяхме първите, които го видяха след инцидента. Лакпа ни показа видео, което е направил моменти преди падането. Атанас изглеждаше стабилен на него. Той се бе вързал към обезопасителното въже и използваше своето ATC устройство, за да слиза по фиксираните линии. Нямаше нищо необикновено във видеото.

 

Бил съм на експедиции с Лакпа и той е един от най-милите и компетентни катерачи там. Знаех, че страда от загубата на своя приятел и клиент. Чувствах се ужасно за него, нищо не можеше да е по-лошо. „В един момент Атанас беше там, в следващия го нямаше“, каза Лакпа.

 

Не е възможно да се обясни точно какво е станало, защото няма свидетели на серията от действия на Атанас преди падането. Спекулира се, че има грешка при прехвърляне на въжетата. Моментът, в който се откачаш от него и оставяш цялата си тежест, разчиташ на факта, че не си направил грешка. Защото, ако си, си мъртъв. Паднеш ли, няма да спреш до дъното на планината. Аз постоянно проверявах по три пъти да не направя грешка. Атанас може да е направил такава, но никой никога няма да знае това, защото никой не видя точно какво се е случило.

 

Не познавах Атанас. Срещали сме се няколко пъти в базовия лагер и в лагер 2. Последният път, когато го видях, ми махна от палатката и ме поздрави. Поинтересувах се от Атанас заради инцидента с друг българин - Иван Томов, който загуби живота си под Лхотце през 2019 г. Пътувах два пъти до България, за да се видя с родителите му, да им разкажа историята на Иван и да им помогна да почетат живота на сина си. По ирония на съдбата, Али Садпара бе главният свидетел за последните мигове от живота на Иван, защото са били в една палатка преди смъртта му. Интервюирах Али точно преди да изчезне под К2. За съжаление още един българин загина.

 

По мое скромно мнение, от това, което видях и разбрах от Лакпа, инцидентът с Атанас е наистина инцидент. Може би наистина е направил грешка, докато е сменял въжето, което за съжаление струва живота му. „Шени (приятелката на Атанас) ме пита за въжето. Казах, че не е скъсано. Слязох по същото въже“, казал Лакпа Денди.

 

Почивай в мир, Атанас.“

 

Източник: "Монитор"

 

Свързани новини

Разхлабват противоепидемичните мерки от 12 до 30 април по заповед на здравния министър
08.04.2021 / 20:38

Със заповед на министъра на здравеопазването са разпоредени противоепидемични мерки от 12 до 30 април, съобщават от МЗ.

 

През посочения период се възобновява...

Корнелия Нинова ще проведе поредица от срещи със структурите на партията в събота и неделя
09.04.2021 / 13:13

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще проведе тази събота и неделя срещи с общинските и областни председатели на партията по нейна инициатива.

 

От област...

Снимка: Агенция Монитор
09.04.2021 / 11:51

„Осем язовира преливат, но никой от тях не е опасен“, заяви министърът на екологията и водите Емил Димитров.

 

„Всеки язовир, който е пълен, за нас е потенциална...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев