Свети Валентин или Трифон Зарезан

Свети Валентин или Трифон Зарезан
14.02.2021 / 07:00

През последните години 14-ти февруари се превърна, освен в празник на виното, и в празник на влюбените. Глобализацията дотолкова е навлязла в българското общество, че дори чисто чуждестранните традиции са част от нашата действителност. В случая на този празник обаче едва ли някой има нещо против.

 

На днешния ден можем да си изберем кое да празнуваме - Свети Валентин или Трифон Зарезан. Напоследък се превръща в традиция хората, които не са обвързани, да празнуват заедно с лозарите и винарите, а останалите - влюбените - да си разменят подаръци и да се държат по-романтично отвсякога в духа на Свети Валентин.

 

Всеки има право на избор и на собствено решение. Ако предпочетете първия празник, е добре да знаете какво всъщност представлява той. Свети Валентин е католически празник, на който обичаят повелява да се подаряват цветя и да се разменят бонбони и поздравителни картички.

 

Още през 14-ти век се създава традицията да се разменят любовни послания - така наречените валентинки. През втората половина на 20-ти век традициите се разпространяват по цял свят. Установява се подаряването на рози, шоколадови бонбони, подаръци и картички като обичай на празника.

 

Трифон Зарезан, или Трифоновден, е български народен празник в чест на Свети Трифон. Той е мъченик, светец-лечител, покровител на лозята. На 17 години той успява да излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Неговят наследник е противник на християнското учение и той принуждава Трифон да се откаже от вярата си. Трифон не го прави, след което бива посечен с меч и загива като мъченик.

 

В негова чест на 14-ти февруари празнуват лозарите, градинарите, кръчмарите. Старателно приготвената трапеза включва не само вино, но и домашно приготвена питка, както и пълнена кокошка с ориз.

 

Независимо дали ще изберете някой от двата празника, и двата или ще празнувате някой свой, внимателната и ограничена консумация на алкохол е препоръчителна. В случай че използвате автомобила си, карайте внимателно или по-добре изобщо не шофирайте, а се опийте от магията на виното и/или на любовта!

 

inews.bg

 

Свързани новини

Разхлабват противоепидемичните мерки от 12 до 30 април по заповед на здравния министър
08.04.2021 / 20:38

Със заповед на министъра на здравеопазването са разпоредени противоепидемични мерки от 12 до 30 април, съобщават от МЗ.

 

През посочения период се възобновява...

Корнелия Нинова ще проведе поредица от срещи със структурите на партията в събота и неделя
09.04.2021 / 13:13

Председателят на БСП Корнелия Нинова ще проведе тази събота и неделя срещи с общинските и областни председатели на партията по нейна инициатива.

 

От област...

Снимка: Агенция Монитор
09.04.2021 / 11:51

„Осем язовира преливат, но никой от тях не е опасен“, заяви министърът на екологията и водите Емил Димитров.

 

„Всеки язовир, който е пълен, за нас е потенциална...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев