Приоритет на „Топлофикация Сливен“ е преминаването на природен газ

Павлин Костов, снимка: "Радио "Фокус"
21.01.2021 / 14:33

„Бъдещите ни намерения са за плавно реализиране на проектите за производство на енергия и от природен газ. Стремежът ни е да произвеждаме електро и топлоенергия по доказано екологичен начин и това е една от стъпките.“ Това заяви инж. Павлин Костов, директор на „Топлофикация Сливен“. Той посочи, че включването на природен газ ще доведе до подобряване на състоянието на околната среда в гр. Сливен.

 

„Природният газ е по-екологичен от въглищата и не е случайно, че не само в България, но и в други страни, зависими от въглищата, го избират. Основен приоритет при използването на природен газ е, че отделените фини прахови частици са минимални, както и по-малкото количество отделени парникови газове.“, заяви директорът на сливенския ТЕЦ.

 

Според инж. Костов поне на този етап природният газ ще има важно значение за плавното преминаване към нисковъглеродно производство и изпълнение целите на Европейската Зелена сделка.

 

„Въглищните региони трябва да се превърнат в основни двигатели на нисковъглеродния преход. Той ще бъде тежък като цяло за енергетиката, в частност ТЕЦ-овете като Топлофикация Сливен, които използват въглища, но смятам, че ще се справим.“, каза инж. Костов, като допълни, че ако се извършат промените плавно, ще се открият много възможности за въглищните региони.

 

„Те ще придобият нов облик и ще привлекат български и чуждестранни инвеститори. Това ще бъде много важно за развитието на нашата икономика.“, заяви директорът на „Топлофикация Сливен“.

 

По думите му в тяхното предприятие винаги са работили в синхрон с европейските изисквания за производство на топло и електроенергия. В интервюто инж. Костов посочи, че в последните години те са включили в енергийния си микс с биомаса, защото със замяната с алтернативни горива се спомага за подобряване на показателите за отделяните емисии.

 

Директорът на „Топлофикация Сливен“ припомни, че на територията на предприятието действат очистваща инсталация и електрофилтри, които гарантират спазване на екологичните норми.

 

„Ние инвестираме в екологични проекти, защото мислим за града ни.“, допълни още той.

 

Свързани новини

..................................................
05.03.2021 / 08:00

Поради извършване на ремонтни дейности по общински проект от фирма „Билдинг", днес, от 08:00 часа до 16:00 часа ще бъде прекъснато водоподаването в района на ул....

Медицински център "Лайф"-Сливен предлага експресно изследване с PCR тест за COVID-19 /ОБНОВЕНА/
05.03.2021 / 07:58

Медицински център "Лайф" гр. Сливен / под чиято структура се намира МДЛ "Бодилаб" / предлага възможността за ЕКСПРЕСНО изследване на PCR за доказване на SARS...

..................................................
05.03.2021 / 07:55

2198 са новите случаи на коронавирус у нас, показват данните на Единния информационен портал.

 

Като излекувани са отчетени 1638 души. Най-много са новите заразени в...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев