Европарламентът подкрепя инициативата за подобряване на качеството на чешмяната вода и за намаляване на пластмасовите отпадъци

Безопасна чешмяна вода: по-евтино за потребителите и по-добре за околната среда ©AdobeStock/Igor
15.12.2020 / 13:16

Във вторник Парламентът одобри споразумението с държавите членки относно новата директива за питейната вода.

 

Новите правила имат за цел да подобрят достъпа до висококачествена чешмяна вода в целия ЕС. Те идват в отговор на исканията на над 1,8 милиона европейци, които подписаха първата успешна европейска гражданска инициатива Right2Water за по-добър достъп до безопасна питейна вода за всички европейци.

 

Държавите членки ще гарантират безплатното предоставяне на вода в обществените сгради и ще насърчават ресторантите, столовите и доставчиците на кетъринг услуги да предоставят на клиентите вода безплатно или срещу ниска такса за обслужване. Държавите членки следва също така да предприемат мерки за подобряване на достъпа до вода за уязвими групи като бежанци, номадски общности, бездомни хора, както и за малцинствата, като например ромите.

 

За да може хората да бъдат насърчени да пият чешмяна, а не бутилирана вода, качеството на чешмяната вода ще се подобри чрез по-строги ограничения за някои замърсители, включително за олово.

 

До началото на 2022 г. Комисията ще изготви списък на веществата или съединенията, представляващи опасност за здравето от обществена и от научна гледна точка, и ще извършва мониторинг над тях. Списъкът ще включва фармацевтични продукти, ендокринни нарушители и пластмасови микрочастици.

 

Комисията създава европейски списъци с вещества, които могат да влизат в контакт с питейна вода.

 

Държавите членки ще гарантират, че мерките, предприети за прилагане на новите стандарти, се основават на принципа на предпазливост и при никакви обстоятелства не водят до влошаване на настоящото качество на питейната вода.

 

Директивата ще влезе в сила 12 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. В срок от две години след приемането на директивата държавите членки трябва да направят необходимите промени, за да се съобразят с нея.

 

Според Европейската комисия по-ниското потребление на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят над 600 милиона евро годишно. Ако доверието в чешмяната вода се увеличи, това ще доведе до намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, което от своя страна ще ограничи морските отпадъци. Пластмасовите бутилки са едни от най-често срещаните пластмасови предмети по европейските плажове.

 

Свързани новини

Проектът „Медея“ на сдружение „Легал арт център“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Снимка: © Димитър Фердинандов
15.02.2021 / 14:21

Проектите „Медея“ на сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“ са сред 30-те лауреата от 25 страни, спечелили...

концентрационен лагер
27.01.2021 / 12:22

На 27 януари светът отдава почит на жертвите на Холокоста

 

Датата е определена с резолюция на Генералната Асамблея на Организацията на Обединените Нации от 1...

Джо Байдън, снимка: "Свободна Европа"
20.01.2021 / 12:24

www.svobodnaevropa.bg

 

След месеци на отричане на изборните резултати, съдебни оспорвания, конспирации, свързани с възможностите за обрат и дори атака срещу сградата на...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев