Почина оперният певец Камен Чанев

Снимка: operaplovdiv.bg
26.11.2020 / 16:09

Оперният певец Камен Чанев от Старозагорската опера е починал от коронавирус, съобщи Радио Стара Загора.

 

Преди дни стана известно, че Камен Чанев е бил приет за лечение в интензивната клиника в университетската болница в Стара Загора в тежко състояние. Приятелите му отправиха призив за намиране на реконвалесцентна кръвна плазма за лечението му

 

Камен Чанев е роден през 1964 г. Завършва Френската гимназия в родния си град Сливен, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

 

Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.

 

През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Изявява се в основния теноров репертоар – освен в България и на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).

 

От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.

 

Съболезнования по повод загубата на големия оперен певец, родом от Сливен изрази кметът на Сливен Стефан Радев.

 

В обръщение към гражданите на Сливен той изрази прискърбие от тъжната новина.

 

„Неотдавна имах честта лично да връча отличието Почетен гражданин на Сливен на човека, който със своя талант прослави не само нашия град, но и България. Поклон!“, написа в своята страница кметът Радев.

 

Камен Чанев е най-известният български тенор зад граница. Покорил е сцените на „Арена ди Верона”, виенската „Щатс опера”, „Театро Ла Фениче”, „Дойчеопер” – Берлин, „ТеатроЛицео” – Барселона, и много други световни оперни театри. Роден в Сливен, завършва Френската гимназия и пее в хора на диригента акад. Методий Григоров. След това завършва Софийската Държавна Консерватория. Специализира в Рим.

 

С решение на Общински съвет-Сливен тенорът бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен".

 

При годишните номинации на ГС "Свети Георги Победоносец"-Сливен през 2014 г. за награда "Принос за град Сливен"от nabludatel.bg направихме този материал с Камен Чанев. Чуйте какво искаше той за Сливен, какво говореше за културата на една нация, за изкуството:

 

 

 

 

Поклон пред светлата му памет!

 

 

 

Свързани новини

"Републиканци за България"
21.01.2021 / 12:38

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на...

..................................................
21.01.2021 / 08:14

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите,...

Снимка: Нова телевизия
21.01.2021 / 07:53

Министерството на образованието и науката утвърди нови учебни програми по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев