Православната църква почита паметта на Свети Стилиян Детепазител

Снимка: БПЦ
26.11.2020 / 06:30

Днес Православната църква почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски.

 

Свети Стилиян Пафлагонийски, наречен Детепазител, е закрилник на бебетата и малките деца. Прозвището си божият служител получава заради умението си да лекува малки деца и особено бебета.

 

В деня на неговия празник майките на бебета омесват и раздават питки, намазани с мед и варено жито за здравето на децата. Питките се раздават на близки, приятели и роднини, които пожелават здраве на детето и приканват св.Стилиян да бди над него.

Името на светеца се прославило и с това, че бездетните раждали прекрасни и здрави деца по неговите молитви. На иконите се изобразява като възрастен мъж, най-често с извършваща благославящ жест дясна ръка, държащ пеленаче. На свитъка, който светията държи в ръцете си, пише: "Получих дар от Бога да бъда пазител на децата".

Името Стилиян в превод означава "стълб". То произхожда от глагола "стилоно", което в превод от гръцки означава "укрепва" или "укрепващ здравето на децата".

 

Според народната вяра през деня не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата.

 

Имен ден празнуват Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна.

 

Свързани новини

"Републиканци за България"
21.01.2021 / 12:38

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на...

..................................................
21.01.2021 / 08:14

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите,...

Снимка: Нова телевизия
21.01.2021 / 07:53

Министерството на образованието и науката утвърди нови учебни програми по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев