Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Снимка: БГНЕС
25.11.2020 / 16:34

Министерството на образованието обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

 

„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент.

 

Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици, поясни просветният министър.

 

„Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. За първи и шести клас имаме две седмици маневреност през юни“, посочи Вълчев.

 

Той коментира, че за голяма част от учениците в начален етап следващите три седмици дистанционно ще са първите, които ще бъдат с обучение в електронна реда.

 

„Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни той.

 

Вълчев се надява, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.

 

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап. "Не искаме да навлизат в юли месец”, добави Вълчев.

 

Днес кабинетът въведе частично затваряне на държавата заради пандемията. Прекратяват се присъствените занятия в училище, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли до 21 декември.

 

investor.bg

 

Свързани новини

"Републиканци за България"
21.01.2021 / 12:38

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на...

..................................................
21.01.2021 / 08:14

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите,...

Снимка: Нова телевизия
21.01.2021 / 07:53

Министерството на образованието и науката утвърди нови учебни програми по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев