Магически бирени еликсири от Сливен

..................................................
23.11.2020 / 09:55

Брадатият крафт бираджия от Града на 100-те войводи Йордан Ченков е производител на интересни видове пиво, някои от които вероятно са уникални – със самардала, тиква, джинджифил, мед и лайка. Освен че звучат като полезни за здравето, Даката – както е известен в Сливен Йордан Ченков, твърди, че наистина са лечебни. Той и неговите двама партньори са започнали бирената си авантюра с помощта на краудфъндинг кампания и за 15 дни успяват да наберат сумата, която не им е достигала за поставяне на началото.

 

Даката започва да „експериментира” с крафт бира в домашни условия и за лична консумация. А защо самардала в бира? Защото е специфичен местен вид за Сливенския регион (въпреки че Даката сподели, че се ползва и на някои места в Италия, но не и за бира) и така се получило единствено по рода си пиво. По-класическите изпълнения и близките до типичния вкус на потребителя обаче се поръчват повече, са наблюденията до момента. Въпреки това бавно експериментаторите се увеличават:

 

„В началото по-скептично подхождаха, особено към бирата с тиква например, но сега вече тя има доста почитатели. Трябва да отбележим обаче, че тя все пак е сезонна – правим я, само когато има тикви.”

 

Крафт бирите на Даката се отличават с красиви етикети. И странно, но факт – невинаги авторите на тези творби са опитвали от „оригиналното произведение”, за да се вдъхновят подобаващо. Използвани са други похвати. На бирата със самардала например е изобразена Янка. Защо? Обяснява Даката:

 

„Янка" е наименованието на растението в английската литература. Вероятно не се чете както четем думата ние, българите, но се изписва по подобен начин.”

 

Имат ли различните бири различни мезета?

 

„Най-вече бирите вървят с жега и слънце. Бирата с мед и джинджифил обаче, тъй като е по-силна, не е за най-топлото време."

 

За производствения процес:

 

„Фабриката ни е много малка. Повечето хора даже се учудват колко малко място заема. Една част от машините си ги сглобявахме ние, други преправяхме, останалите купихме от Китай.”

 

Даката „готви” в пивоварната си нов вид бира, може би не толкова ексцентрична, но със сигурност силна. Казва, че тя ще върви освен с традиционните мезета и с... шоколадови сладки! Оказва се, че първенец по употреба на крафт бирите му е София, така че Сливен – не му мисли и започвай да пиеш повече бира!

 

 

Снимки: пивоварна „Трима и Двама”/БНР/

Още снимки от новината

..................................................
..................................................
..................................................

 

 

Свързани новини

..................................................
01.03.2021 / 18:39

Идейният проект за новия пътен възел, който ще свързва Сливен и Кермен с автомагистрала "Тракия", беше разгледан на работна среща днес. На нея присъстваха...

..................................................
01.03.2021 / 18:00

С идването на Баба Марта, Котел става бял и червен. В града вече се появиха няколко дръвчета, украсени в червено-белите цветове на Баба Марта. Първомартенска...

БСП-Сливен регистрира листата си с кандидати за народни представители. Вижте окончателната подредба
01.03.2021 / 17:39

Областният лидер на БСП Асен Гагаузов и общинският председател Атанас Делибалтов внесоха днес в 21 РИК Сливен документите за регистрация на листата с кандидати за...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев