Депутати и лекари дават по 12-часови дежурства в свищовската болница

Снимка: БГНЕС
18.11.2020 / 09:33

Болницата в Свищов не спира да приема пациенти с COVID-19. Броят на постъпилите в предковидния сектор също расте. Отделението, в което лекуват болните, остана вече почти без медици. Двама лекари-депутати от БСП влязоха като доброволци в отделението преди два дни, съобщи bTV. Те са водени от желанието да са в помощ.

 

Д-р Георги Михайлов обясни, че обстановката е сериозна. Той е на мнение, че трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. В момента в свищовската болница има около 30 пациенти с коронавирус.

 

 

"След визитация става ясно, че голям брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация - системата ще се счупи", добави още депутатът.

 

Той посочи още, че първоначалната липса на кадри в COVID сектора е принудила медицински персонал от други отделения да работи там. Д-р Михайлов обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст, повечето от тях с придружаващи заболявания.

 

"Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението", каза Михайлов.

 

Д-р Илиян Тимчев е другият доброволец в болницата. Той казва, че натовареността е превърнала болницата от многопрофилна в COVID. По думите му с колегата му прекарват по няколко часа в COVID отделението - правят визитации и диагностицират пациенти.

 

Михайлов добави, че с пристигането си те са облакчили работата на лекарите, тъй като дежурствата им са разредени. "Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание - до края на нашия престой тези хора да могат да си починат", каза още той.

 

Депутатите споделиха, че прекарват по 12 часа в болницата, а в COVID отделението поне по 6 часа. И двамата са категорични, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравнят министър проф. Костадин Ангелов обеща, че ще изпрати специализанти в лечебното заведение, но за момента тях все още ги няма./днес.бг/

 

 

Свързани новини

"Републиканци за България"
21.01.2021 / 12:38

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на...

..................................................
21.01.2021 / 08:14

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите,...

Снимка: Нова телевизия
21.01.2021 / 07:53

Министерството на образованието и науката утвърди нови учебни програми по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно...

 

Copyright © 2008-2021 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев