Демократичната опозиция в Беларус получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г.

Демократичната опозиция в Беларус получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г.
22.10.2020 / 13:46

Демократичната опозиция в Беларус получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г.

 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел на обяд в четвъртък след предходно решение на Председателския съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи).

 

„Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи — и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“, заяви председателят Сасоли след решението.

 

„Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, г-н Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група Гуапинол, която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас.

 

Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

 

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет -инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество.

 

Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите брутални репресии срещу демонстрантите от страна на режима.

 

Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември.

 

В сряда Парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Паричната награда е на стойност от 50 000 евро.

 

Миналата година наградата беше връчена на Илхам Тохти, уйгурски икономист, който се бори за правата на уйгурското малцинство в Китай.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свързани новини

..........................................
25.11.2020 / 22:38

Почина Диего Марадона. Футболната легенда е получил сърдечен удар, съобщава агенция "Ройтерс". Според други световни медии е претърпял сърдечен арест в дома...

Снимка: БГНЕС
07.11.2020 / 23:36

С 273 гласа Джо Байдън стана 46-ия президент на САЩ, съобщават от CNN. Борбата между него и Доналд Тръмп бе изключително оспорвана, а избирателната активност бе...

Кадър: БНТ
05.11.2020 / 13:52

„Трябва да се извиня от името на американския народ. Изглежда, че отново ще измъчваме целия свят с нашия изборен процес, опитвайки се да разберем кой точно е...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев