Отиде си от света акад. Методий Григоров (4 май 1937 - 9 юли 2020 г.)

Акад.д-р Иванка Денева
11.07.2020 / 13:22

Сливен – утвърдено пространство на духа върху културната карта на България, обеднява в последните години с отсъствието на „знакови личности”, оставили светлата си диря в различните видове и жанрове изкуства, сред които Атанас Славов, Павел Веснаков, Йордан Парушев и Тодор Терзиев, Велко Кънев, Николай Султанов, Борис Дамянов, Валентин Найденов и колцина още творци...

 

Тъжно е сърцето и от вестта за отишлия си от нас достоен човек и съзидател Методий Григоров: хоров диригент, композитор и изследовател, академик на Българската академия на науките и изкуствата (от 2012 г.), почетен гражданин на Сливен. Съотнесен с потеклото си към родословието на свещеници, следва себеотдайно попрището на богослова, ръководителя на хорови формации и откривателя на оперни таланти, родени и свързани с града под Сините скали, сред които Татяна Шиварова, Елена Баръмова, Даниела Дякова, Момчил Абаджимаринов, Димитрия Колева и др.: солисти на всички големи събития, редом с хористите от ръководените от него състави.

 

Със затрогващи думи на подкрепа към семейството и близките на починалия се обърна кметът на града Стефан Радев, припомняйки приносите на М. Григоров в хоровото дирижиране и организацията на вълнуващи форуми, фестивали и участия в концерти по повод на редица значими културни начинания в града под Сините скали и България.

 

Творческият път на маестро Григоров, наченал с преподаване на църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет, продължава с редица инициативи в Сливен, с който се свързва неотделимо на житейското си и професионално поприще. В негово лице хоровите формации: смесен хор „Добри Чинтулов”(при Народно читалище „Зора-1860”), както и Средношколският смесен хор към Гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” и Детският хор „Дружна песен” при Детския комплекс в града, намериха всеотдайния си и талантлив диригент и ръководител. Несъмнени са организаторските му умения и инициативност и при създаването и провеждането в Сливен (1994 г.) на Първия фестивал на източноправославната църковна музика в България. Трайни и последователни – в продължение на години, бяха усилията му, (съвместно с Н.В. Преосвещенство, Сливенския митрополит Йоаникий) в превода на съвременен роден език на църковни песнопения, в 11 сборника.

 

Неизброими са наградите, с които е удостоено в България и чужбина представянето на неговите хорови състави, извикали аплаузите на ценителите от фестивалите и конкурсите във Великобритания, Белгия, Италия, Япония, Гърция, Русия, Чехия, Полша и др.

 

За неоценимите му заслуги към българското хорово изкуство, църковна музика и културния живот на града, Сливенска община го удостои с високото звание „почетен гражданин”.

 

Като скъпо достояние, в сърцето ми остава не само паметта за общуването с акад. Методий Григоров, но и интересните ни разговори по творчески въпроси при пътуването ни за присъствие на академичните събития в София.

 

Сбогом, маестро,: в духовната територия на Сливен и в душите на хористите и почитателите на изкуството ти зейва незапълнима празнина…

 

На 11 юли (събота), от 13:30 до 15:00 часа, в храм „Свети Димитър”, сливенци свеждат чела пред творческото дело на акад. Методий Григоров.

 

Иванка Денева

 

 

Свързани новини

Клинична лаборатория „Бодилаб“-Сливен предлага бърз тест с антигени за Covid-19
04.08.2020 / 16:36

НОВО!

 

Клинична лаборатория „Бодилаб“-Сливен предлага бърз тест с антиГЕНИ за Covid-19.

 

Този тест разчита на проби от носоглътката като дава резултат до няколко...

..................................................
04.08.2020 / 17:28

Община Сливен, съвместно с ДЗЗД „Грийн Партнърс-БКС“ започна подмяна на всички контейнери за битови отпадъци на територията на град Сливен. Разполагането на...

..................................................
04.08.2020 / 16:51

Федерацията на културно – просветните дружества на каракачаните в България (ФКПДКБ) дари продукти от първа необходимост на социални заведения в...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев