Световен ден без тютюн- 31 май

..................................................
30.05.2020 / 10:15

Всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Целта на събитието е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн.

 

В продължение на десетилетия тютюневата промишленост използва стратегически, агресивни и добре финансирани тактики за привличане на младежта към тютюневите и никотиновите продукти. Документи от вътрешната индустрия разкриват задълбочени изследвания и изчислени подходи, предназначени да привлекат ново поколение потребители на тютюн. В отговор на систематичната, агресивна и устойчива тактика на тютюневите производители и свързаните с тях индустрии за привличане на ново поколение потребители на тютюн, Световният ден без тютюн 2020г. ще осигури контрамаркетингова кампания и ще даде възможност на младите хора да се включат в борбата срещу Големия тютюн.

 

Как тютюнът и свързаните с него индустрии манипулират младежта:

 

Използването на аромати в тютюневите и никотиновите продукти, като череша, дъвка за балончета и др., насърчава младите хора да подценяват свързаните с това рискове за здравето и да започнат да ги използват.

Елегантният дизайн и предлагането на атрактивни продукти, които могат да бъдат лесни за носене са измамни (например продукти, оформени като USB стик или бонбони)

Популяризирането на продукти с етикет „намалена вреда“ или „по-чисти“, като алтернативи на конвенционалните цигари при липса на обективна наука, обосноваваща тези твърдения, са подвеждащи.

Маркетингови стратегии на търговски обекти, посещавани от деца като: позициониране в близост до сладкиши, закуски или безалкохолни напитки; предоставяне на премии и маркетингови материали за търговеца за да се гарантира, че продуктите се показват на витрина в близост до местата, посещавани от младите хора .

Продажба на цигари на единични бройки, както тютюневи и никотинови продукти в близост до училищата, което осигурява лесен достъп и ниска цена.

Косвен маркетинг на тютюневи изделия във филми, телевизионни и онлайн предавания и други.

Повишаването на знанията и информираността за маркетинговите тактики на тютюневата промишленост има за цел да защити младите хора и ги ангажира в борбата с тютюна. Световната здравна организация призовава всички млади хора да се включат в борбата, за да станат поколение без тютюн. Светът не може да си позволи друго поколение, заблудено от лъжите на тютюневата индустрия, което измамно насърчава свободата на личен избор, като същевременно гарантира вечни печалби – независимо от милионите хора, които плащат с живота си всяка година.

 

Тютюнът убива повече от 8 милиона души в световен мащаб всяка година. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са от пряка употреба на тютюн, а около 1,2 милиона се дължат на непушачите изложени на пушек втора употреба (пасивни пушачи).

 

Тютюнопушенето е известен рисков фактор за много респираторни инфекции и увеличава тежестта на респираторните заболявания. Преглед на проучвания на експерти по обществено здраве, свикан от Световната здравна организация на 29 април 2020 г., установи, че пушачите са по-склонни да развият тежко заболяване с COVID-19, в сравнение с непушачите.

 

Световната здравна организация (СЗО) непрекъснато оценява нови изследвания, включително такива, които изследват връзката между употребата на тютюн, употребата на никотин и COVID-19. СЗО призовава изследователи, учени и медии да бъдат предпазливи относно популяризирането на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът могат да намалят риска от COVID-19. Понастоящем няма достатъчно информация, която да потвърди каквато и да е връзка между тютюна или никотина при превенцията или лечението на COVID-19.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

 

По материали от сайта на СЗО

 

Свързани новини

COVID-19
13.07.2020 / 10:51

За периода от 6 до 12 юли, включително, в община Сливен новите случаи на Ковид-19 са 19. 17 са регистрирани в града, а два – в населени места. Излекувани са 4 души – всички...

pixabay.com
13.07.2020 / 10:34

Неправоспособен 32-годишен мъж от село Блатец е хванат да управлява лек автомобил, след като вече има наложено административно наказание за същото нарушение. Той е...

pixabay.com
13.07.2020 / 10:32

3000 декара смесена гора и бензиностанция са спасени при пожар от служители на Районните служби ПБЗН в Твърдица и Сливен. В гасенето на пожара са се включили и 12...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев