Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Снимка: БГНЕС
19.05.2020 / 12:54

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

 

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

 

Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

 

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

 

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

 

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

 

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

 

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

 

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

 

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

 

www.dnes.bg

 

 

 

 

Свързани новини

..................................................
04.06.2020 / 10:41

От днес до 18 юни за дезинфекция ще бъде затворено инфекциозното отделение на Ямболската областна болница.

 

Инфекциозното отделение се затваря, заради...

Бойко Борисов
04.06.2020 / 08:54

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов, съобщи NOVA. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните...

Снимка: БГНЕС
03.06.2020 / 12:42

Нa 15 юни изтичa извънрeднoтo caнитaрнo пoлoжeниe и вcички мeрки щe пaднaт. Щe ocтaнaтa caмo coциaлнитe мeрки и мяркaтa 60/40. Тoвa cтaнa яcнo oт думитe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв прeди рeдoвнoтo...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев