Млад орел се връща към естествения си хабитат след успешно лечение

..................................................
19.05.2020 / 10:29

Преди около година доброволците на Спасителния център на Зелени Балкани откриват две малки морски орлета, които губят гнездото си по време на буря. Вече спасени им предстоят прегледи и се оказва, че едното птиче не стъпва добре на единия си крак. Следва история с щастлив край.

 

Рентгенография на тялото на птицата показа, че е със счупена тазова кост, която притиска нерва, инервиращ крака, откъдето идва и неправилната му позиция.

 

Сложната операция за освобождаване на притиснатия нерв е "безпрецедентна за България". Действието се развива в клиниката на Тракийския университет от доц. Чапръзов и неговия екип от студенти-доброволци по случая. След успешната манипулация на младия морски орел му предстои продължителен период на възстановяване.

 

В края на април оздравелият орел се завръща към естествената си среда на живот.

 

Негов временен дом ще бъде адаптационната волиера в Природен парк „Сините камъни“, изградена и поддържана в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ на Зелени Балкани. След като премине периода на адаптация, орлето ще бъде освободено в природата. Надяваме се наличието на площадка за изкуствено подхранване в района да го задържи за известно време там, докато свикне да се изхранва само.

 

Първото орле на нашата история, което не е имало травма, е било освободено преди осем месеца и вече свободно се рее в небето.

 

www.uspelite.bg

Още снимки от новината

..................................................

 

 

Свързани новини

..................................................
04.06.2020 / 10:41

От днес до 18 юни за дезинфекция ще бъде затворено инфекциозното отделение на Ямболската областна болница.

 

Инфекциозното отделение се затваря, заради...

Бойко Борисов
04.06.2020 / 08:54

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов, съобщи NOVA. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните...

Снимка: БГНЕС
03.06.2020 / 12:42

Нa 15 юни изтичa извънрeднoтo caнитaрнo пoлoжeниe и вcички мeрки щe пaднaт. Щe ocтaнaтa caмo coциaлнитe мeрки и мяркaтa 60/40. Тoвa cтaнa яcнo oт думитe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв прeди рeдoвнoтo...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев