Министър Ананиев издаде 4 заповеди за живот в извънредна епидемична обстановка

..................................................
14.05.2020 / 09:34

Министър Кирил Ананиев издаде 4 заповеди, които определят как ще живеем до 14 юни, докогато правителството въведе извънредна епидемична обстановка в страната.

 

Промените са малко, сред тях е отварянето на парковете за всички граждани, независимо дали са с куче, дете или внуче. Да се сяда на пейки обаче пак не може. Кметовете ще определят правила за конкретните градове и райони.

 

У нас остава временна забрана за влизането на всички лица, независимо от гражданството им, през всички гранични пунктове, като изключенията от забраната се запазват. Всички лица, които влизат в страната се поставят под 14-дневна карантина. Това пък не се отнася за медицинските лица, социалните работници, транспортният персонал и официалните лица. Пограничните работници ще влизат срещу декларация, че не са имали симптоми на COVID-19 в последните 14 дни и трудов договор/служебна бележка от работодател. Другото изключение е за работници, които доставят медицински консумативи, лекарства, предпазни средства - те също трябва да представят декларация, но и отрицателен тест от последните 3 дни преди идването в България.

 

В условията за лечение на пациенти с COVID-19 няма промяна според другата заповед. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат всички заразени над 60-годишна възраст и хронично болните. Домашното лечение и изолация остават 28 дни. Всички контактни на потвърден случай се поставят под карантина.

 

До 14 юни остава забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях).

 

Училища, университети, детски градини остават затворени.

 

Забраняват се масови научни конференции, симпозиуми и др. При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет.

 

Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега.

 

До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.

 

Маските остават задължителни в закрити обществени места, запазва се и дистанцията от поне 1,5 метра на открито за хора, които не са от едно семейство.

 

www.offnews.bg

 

 

Свързани новини

..................................................
04.06.2020 / 10:41

От днес до 18 юни за дезинфекция ще бъде затворено инфекциозното отделение на Ямболската областна болница.

 

Инфекциозното отделение се затваря, заради...

Бойко Борисов
04.06.2020 / 08:54

Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов, съобщи NOVA. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните...

Снимка: БГНЕС
03.06.2020 / 12:42

Нa 15 юни изтичa извънрeднoтo caнитaрнo пoлoжeниe и вcички мeрки щe пaднaт. Щe ocтaнaтa caмo coциaлнитe мeрки и мяркaтa 60/40. Тoвa cтaнa яcнo oт думитe нa прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв прeди рeдoвнoтo...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев