1 април-Ден на шегата

..................................................
01.04.2020 / 09:00

България се намира в извънредно положение заради разпространението на коронавируса, но пък това не е причина да не се разсмеем днес.

 

На 1 април, както всяка година празнуваме Деня на шегата.

 

Той не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

 

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

 

Една от тях за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

 

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

 

 

 

Свързани новини

JW.ORG
30.10.2020 / 17:21

В САЩ и Канада празникът Хелоуин е добре познат и се отбелязва всяка година на 31 октомври. Обичаите, свързани с Хелоуин, обаче се спазват на много места по света. В...

..................................................
01.10.2020 / 16:00

От Етиопските полета до многомилионните високотехнологични фабрики – каква е историята на любимата ни напитка?

 

1 октомври е Световният ден на кафето, отбелязван...

..................................................
29.09.2020 / 08:28

Днес е Световният ден на сърцето. Тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност.

 

Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност и броят...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев