Днес е Световният ден за борба с туберкулозата

Снимка: БНР
24.03.2020 / 10:45

Днес е Световният ден за борба с туберкулозата,предаде БНР. У нас през последното десетилетие се отчита трайна тенденция към намаляване на заболяемостта от туберкулоза.

 

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата е „Време е!” - за свят без туберкулоза! Време е за действие!" За миналата година в България са регистрирани 1 344 заболели. Запазва се тенденцията мъжете да боледуват по-често от жените. Най-засегнати са възрастовите групи от 35 до 44 години и над 65 години.

 

През миналата година е отчетено значително намаляване на случаите на туберкулоза при деца и младежи до 17-годишна възраст. Регистрирани са 67 случая.

 

Въпреки положителните тенденции в страната ни все още има области, в които заболяемостта от туберкулоза е над средната за страната. Сред тях са Кюстендил, Враца, Сливен, Ямбол, Габрово, Смолян и Перник. Важно е да знаем, че туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

 

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулоза са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

 

Свързани новини

..................................................
10.04.2020 / 11:43

Ромпетрол България дари 10 500 литра гориво в подкрепа на борбата с разпространението на пандемията от Covid 19. Дарението е осигурено чрез Националния...

..................................................
10.04.2020 / 09:09

Вече има нов информационен портал за коронавирус. Той може да се намери на адрес coronavirus.bg.Целта е да се улеснят гражданите и бизнеса.

 

В него има всякаква...

..................................................
09.04.2020 / 14:51

Ще има служби на Великден, но няма да се раздават върбови клонки на Цветница.

 

Това стана ясно от думите на Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев