Починалите от коронавирус в Италия станаха петима

Починалите от коронавирус в Италия станаха петима
24.02.2020 / 14:25

Пет са вече жертвите на коронавируса в Италия. Броят на заразените в страната достигна

219,предаде НОВА ТВ.

 

По-рано 84-годишен мъж от Бергамо почина след заразяване с вируса. Това беше четвъртата жертва, пише „Ла Република”.

 

Коронавирусът вече създава сериозни проблеми в Италия. Броят на заразените е над 150. В десет населени места е обявена двуседмичната карантина. По последни данни в отцепената зона има около 300 наши сънародници.

 

В област Ломбардия са около 10 000 наши сънародници, а в Милано са малко над 5 000.

 

„В зоната на карантина, по преброявания от 2019 г. има 313 българи”, обясни Таня Димитрова, генерален консул в Милано. „В засегнатите провинции има над 15 000 българи. Ако съдим по обажданията, които получаваме, хората са много притеснени”, заяви Димитрова.

 

Италианските медии пуснаха кадри как притеснени хора в едно от блокираните градчета се тълпят пред магазините, за да се презапасяват с храна и други продукти. Накрая полицай трябва да им обясни, че ако не въведат ред, магазинът няма да отвори.

 

„Магазините са отворени, но всичко е празно. Нямаме право да напускаме града, дори при нас да няма зараза”, обясни пред NOVA българката Ралица Николова, която от години живее в Италия.

 

Броят на новооткритите случаи е все по-голям.

 

„От организационна гледна точка, работим с армията. Искам да им благодаря, защото веднага предоставиха стаи и легла”, заяви Анджело Борели, директор на Гражданска защита.

 

Миланската Скала затвори. Известният оперен театър е затварял само 6 пъти за два века и половина. При това за драматични събития като бомбардировки през Втората световна война.

 

„Работя за IT-фирма, която затвори офисите си в Милано. Каза на хората да работят от домовете си. В Рим още няма такива мерки, но съм притеснен”, заяви Алесио Крео, софтуерен консултант.

 

Заразата в Италия поражда много въпроси. Нито един от заразените стотици италианци не е бил в Китай и няма данни да са имали близки контакти. Това кара специалистите да мислят, че болестта е от дълго време в страната, без някой да е засякъл, че има проблем.

 

Междувременно стана ясно, че ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с разпространението на вируса.

 

Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони, предаде БТА.

 

Свързани новини

Снимка: ittipon Munmoh / Shutterstock
26.06.2020 / 09:36

На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по...

Снимка: pixabay.com
04.06.2020 / 09:35

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН, във връзка с...

..................................................
01.06.2020 / 08:20

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев