14 февруари – Трифон Зарезан и Свети Валентин

Снимка: pixabay.com
14.02.2020 / 08:40

Днес отбелязваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря. Денят е празник на виното и на винопроизводството.

 

Традиционен ритуал в днешния ден е „зарязването“ на лозето. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. След това всички се събират и избират "царя на лозята".

 

"Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Обикаля по всички къщи. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му.

 

Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!".

 

На днешния ден празнуват и влюбените. През последните десетилетия празникът на Св. Валентин се отбелязва и у нас. Романтичната традиция датира от векове и се следва от милиони хора по света независимо от религията и културата им. А традицията повелява на този ден да се разменят „валентинки“, да се подаряват цветя и бонбони. Любопитно е, че в Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете.

 

Според данните 280 000 българи празнуват Трифон Зарезан, а едва 28 000 - Свети Валентин.

 

Свързани новини

Снимка: Радио ВИДИН
29.09.2020 / 08:17

Българинът Тодор Йорданов е с временно спрени състезателни права от Международната федерация по вдигане на тежести, след като е дал положителен допинг тест,...

Източник: БГНЕС
28.09.2020 / 12:32

"Ние сме като едно семейство с Цветанов след 20-годишен брак и сме се разделили. Той си има ново семейство, а при мен останаха децата.

 

Няма да коментирам Цветанов,...

..................................................
28.09.2020 / 12:23

Тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар - 2020“ ще се проведе от 29 септември до 1 октомври на Учебен полигон „Корен“,съобщиха от Министерството на...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев