Окончателно: Лотарийните игри вече ще се организират само от държавата

Снимка: БГНЕС
07.02.2020 / 10:47

Лотарийните игри вече ще се организират само от държавата. Дейността ще се прехвърли към "Държавния спортен тотализатор". Това реши парламентът, след като депутатите приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

 

Те бяха приети със 135 гласа "за", 0 "против", а 12 се въздържаха, пише Dnes.bg.

 

Поправките бяха вкарани извънредно в дневния ред на Народното събрание, а вчера бяха експресно одобрени на второ четене в бюджетна комисия.

 

С измененията в Закона за хазарта се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги без съответния лиценз.

 

От деня на влизането в сила на закона лицензите за организиране на лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавното предприятие "Български спортен тотализарор", се прекратяват.

 

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декемрви 2020 г.

 

Законът предвижда в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

 

Промените предвиждат забрана на продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко разстояние от 300 метра от училищата. Това правило сега се отнася само за казината и игралните зали.

 

Промяната в Закона за хазарта беше предложена от Валери Симеонов и депутати от Обединените патриоти. След внасянето ѝ беше потвърдено, че частните лотарии, контролирани от бизнесмена Васил Божков, са ощетили хазната със стотици милиони левове.

 

Свързани новини

..................................................
04.04.2020 / 13:30

След заседание, продължило над 8 часа, депутатите решиха на първо четене извънредното положение да бъде удължено до 13 май. съобщи НОВА ТВ.

 

Гласуването се проведе...

Снимка: БГНЕС
03.04.2020 / 18:10

Учителите ще получат пълните си трудови възнаграждения, ако в условията на дистанционното обучение имат поне 5 астрономически часа дневна натовареност и 25 часа...

..................................................
03.04.2020 / 18:05

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, а жертвите на вируса станаха 14. Това сочат последните данни на Националния оперативен щаб, предаде НОВА ТВ.

 

В...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев