Документална изложба по повод 85 години от рождението на Дамян Дамянов ще бъде открита на 16 януари

Документална изложба по повод 85 години от рождението на Дамян Дамянов ще бъде открита на 16 януари
14.01.2020 / 10:56

Документална изложба по повод 85 години от рождението на Дамян Дамянов ще бъде открита на 16 януари от 11.00 часа в читалище "Зора". Промяната в датата потвърди за "Наблюдател" заместник-директорката на сливенската хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" Дияна Костадинова.

В изложбата са включени произведения на поета, издавани в периода от 1958 г. - първата му стихосбирка „Ако нямаше огън” до такива, издадени след смъртта му.

 

Особено ценни са оригиналните чернови на стихотворения и автобиография на Д.

Дамянов. Всички експонати са от краеведската сбирка „Архив на сливенските автори” на Библиотека „Зора”.

 

В дните от 13 до 18 януари училищната общност на хуманитарната гимназия отбелязва „Дамянови дни“ с поредица празнични прояви.

 

В четвъртък в гимназията ще гостува писателят Камен Васевски, който ще говори за жизнения и за творческия път на един от свидните синове на Сливен.

На 17 януари – петък, денят в гимназията ще бъде неучебен. Ще започне с ритуал по поднасяне на цветя пред паметната плоча на къщата на пл. „Левски“, в която е живял поетът. В зала „Май“ на община Сливен ще се проведе традиционния рецитаторски конкурс „Магията на Дамяновото слово“. Училищната театрална трупа ще представи новата си постановка „Преди всичко поезия“, сценична адаптация на драматичната поема „Преди всичко любов“ на Дамян Дамянов. Ще бъдат отчетени резултатите и ще бъдат наградени участниците в литературния и в рецитаторския конкурс, в конкурсите за рисунка, графика, колаж, видеоклип и електронен постер.

 

 

 

Свързани новини

КАТ-Сливен
04.06.2020 / 10:55

С промяна в Наредба № I-45 от 24 март 2000 г., уреждаща реда за регистриране и отчет на МПС, срокът за заявяване промяната на данните за вида на горивото в...

..................................................
04.06.2020 / 09:43

Притежание на наркотици е установено при полицейска проверка в град Сливен. На 3 юни служители на РУ-Сливен са извършили проверка на 20-годишния Д.Д. в кв.“Ново...

..................................................
04.06.2020 / 09:39

ОДМВР-Сливен оказва пълно съдействие на институциите за спазване на въведените противоепидемични мерки във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19. През...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев