Лекарският съюз изразява тревога от решението на съда в Сливен по казуса с неваксинирано дете

.........................................
11.11.2019 / 18:03

Решението на Административния съд в Сливен, според което недопускането на дете без ваксини в детска градина е определено като дискриминация, е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

 

Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), изпратена до медиите, предава БТА. Съдебното решение не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове, а така също и поставя в риск общественото здраве, посочват от БЛС.

 

Между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани заради вродени заболявания, алергични състояния и други, припомнят от БЛС и подчертават, че за тези деца единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани.

 

Според БЛС, е налице е и сериозна опасност съдебното решение не само да послужи като мотив за завеждането на още дела, но и да създаде сериозни предпоставки за увеличаване на броя на неимунизираните деца в страната.

 

Това би могло да увеличи риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От БЛС припомнят, че от януари до ноември случаите на морбили са над 1000, а през миналата година са били 13 общо.

 

БЛС подкрепя действията на Министерството на здравеопазването по обжалването на решението на сливенския административен съд пред Върховния административен съд, се допълва още в позицията.

 

Източник: БТА

 

Свързани новини

Военно окръжие – Сливен обявява 190 вакантни длъжности
17.07.2020 / 14:18

О Б Я В А

 

Военно окръжие – Сливен информира, че със заповед на министъра на отбраната на Република България са обявени 190 (сто и...

Започнаха творчески работилници за деца
16.07.2020 / 09:38

Творчески работилници за деца на открито, в сенчеста квартална градинка, се провеждат по проект „Разумните опаковки“. По време на първата работилница...

Завръщане в славните хайдушки времена
13.07.2020 / 15:15

Продължава инициативата „В славните хайдушки времена“. През месеца ви запознаваме с текстове от книгата „Светът на войводата“, със съставители Дора Куршумова и...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев