16 октомври – Световен ден на прехраната

.........................................
16.10.2019 / 07:15

Световният ден на прехраната се чества всяка година на 16-ти октомври, във връзка с датата на основаването на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации през 1945 г. С отбелязването му се цели да се предизвика по – голямо разбиране от световната общественост по отношение на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.

 

Днес денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Световният ден на прехраната напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.

 

Много деца в световен мащаб се раждат и растат болни и са с умствено изоставане в своето развитие. Съчетанието на бедност, неадекватен хранителен режим и болести им дава възможно най-лошия старт в живота.

 

Храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма. Храната трябва да задоволява нуждите на организма от необходимата енергия, за да се осигурява добро здраве за всеки човек.

 

РЗИ-Сливен

 

Свързани новини

..................................................
08.04.2020 / 12:14

На днешния ден, 8 април, се чества Международният ден на ромите. По цял свят те отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.

 

Международният ден на...

..................................................
27.03.2020 / 08:48

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се...

..................................................
20.03.2020 / 09:20

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев