Водещи експерти влизат в гимназията по хотелиерство и туризъм в Сливен

...................................................
25.09.2019 / 13:33

Водещи експерти от Асоциацията на месопреработвателите в България ще направят специализирана презентация на дванадесетокласници от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев" в Сливен. Проф. Йордан Гогов, д-р Светла Чамова и д-р Диляна Попова ще разговарят с бъдещите професионални кулинари за цялостния път на месото от производителя и търговеца до трапезата на българите. „Вкусната“ презентация ще се проведе на 2-ри октомври и ще обхване теми, като правилния избор и обработка на месо, как да четат етикетите и коя е най-важната информация в тях, как да съхраняват месото и да приготвят от него атрактивни и здравословни месни ястия и аламинути.

 

„Българинът обича месото. Това е храна, с която посрещаме празниците си и традиционно поставяме на масата в най-различни форми и степени на обработка. Затова и отговорността и очакванията към кулинарите е много голяма, както за рецептурите, така и за качеството на подготовка и обработката на месото“, каза проф. Йордан Гогов. „При нас са събрани едни от най-добрите експерти и искаме да предадем техните знания и опит на тези, които правят първи крачки в професията. Занаятът е много интересен, но освен въображение, изисква много знания и умения. Това искаме да видят учениците, което и ще направим заедно“, подчерта още д-р Светла Чамова.

 

Презентацията в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм е част от програмата на „Дните на българското месо“, организирани от Асоциацията на месопреработвателите в България. Инициативата ще събере на 11-12 октомври в Сливен ценителите и майсторите на качествени традиционни български месни продукти, които ще се представят на многобройните щандове на малки и средни предприятия от цялата страна. Състезание за професионални транжори и кулинари „Майстор месар“ ще определи националния отбор на България за световното по транжиране в САЩ догодина, а конкурсът за ученици „Да сготвим заедно“ и шоуто „Детска фантазия“ ще отличат най-добрите млади кулинари, представили най-вкусни и здравословни месни специалитети. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на МЗХГ и ДФ „Земеделие“.

 

Свързани новини

COVID-19
13.07.2020 / 10:51

За периода от 6 до 12 юли, включително, в община Сливен новите случаи на Ковид-19 са 19. 17 са регистрирани в града, а два – в населени места. Излекувани са 4 души – всички...

pixabay.com
13.07.2020 / 10:34

Неправоспособен 32-годишен мъж от село Блатец е хванат да управлява лек автомобил, след като вече има наложено административно наказание за същото нарушение. Той е...

pixabay.com
13.07.2020 / 10:32

3000 декара смесена гора и бензиностанция са спасени при пожар от служители на Районните служби ПБЗН в Твърдица и Сливен. В гасенето на пожара са се включили и 12...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев