Звънецът за новата учебна година бие с новости и... протест

снимка: Булфото-архив
16.09.2019 / 11:29

Над 700 000 ученици се очаква днес да прекрачат прага в 2400 училища в страната в първия ден на новата учебна година.

 

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София.

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

 

И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази, съобщава БНР.

 

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. По думите му само в отделни общини ще има единици непопълнени места.

 

Протест

 

 

В първия учебен ден обаче ще има и протест на учители, които ще се съберат пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

 

Новости

 

Новата учебна година започва с нови учебници и учебни програми за 4-ти и 10-и клас. Това обаче не са единствените новости. Изпитите по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото" в края на 4-ти клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10-и клас, тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

 

За първи път тази година ще бъдат инспектирани между 150 и 200 училища и детски градини от новия Национален инспекторат по образованието.

 

Прочети още на: https://www.dnes.bg/

 

Свързани новини

..................................................
27.05.2020 / 17:01

Приемните изпити ще могат да „прескочат“ и победителите в националните олимпиади и събития на висшето училище

 

Оценките от държавните зрелостни изпити, които...

..................................................
27.05.2020 / 10:39

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Ямбол бе наложено ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ спрямо Кольо А. Той е подсъдим за това,...

Снимка: БГНЕС
27.05.2020 / 10:14

Народното събрание ще разгледа окончателно Закона за храните, който за първи път регламентира онлайн търговията при хранителните продукти. Завишаване на...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев