Среща между президента на България Румен Радев и представителя на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита

Източник на снимките: Прессекретариат на държавния глава
11.09.2019 / 16:49

В навечерието на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, което ще отбележи и 30-годишнината на Конвенцията за правата на детето:

 

 

Представителят на УНИЦЕФ в България се срещна с президента на Република България

 

11 Септември 2019 г. - Представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита и президентът на Република България г-н Румен Радев проведоха ползотворна среща днес, в навечерието на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, която предстои от 17 до 30 септември 2019 г.

 

На 25 септември т.г. Общото събрание на ООН ще отбележи 30-годишнината от приемането на Конвенцията за правата на детето със събитие на високо равнище.

 

Д-р Муита изрази благодарност към президента Радев за готовността му да потвърди ангажимента на България към правата на децата по време на дебата в Общото събрание.

 

„Семейството е най-добрата среда за отглеждане и възпитаване на децата. Затова усилията на институциите следва да се фокусират върху оказването на подкрепа за родителите, подобряване на социалната среда, повишаване на доходите и подобряване достъпа до здравеопазване и образование“, каза президентът Румен Радев.

 

Годишнината предоставя възможност за отбелязване на постигнатия напредък и успехите на Конвенцията за правата на детето в подобряване живота на децата през последните 30 години. Тя дава и възможност на всички държави да потвърдят ангажимента си към правата на децата и към премахването на глобалните и националните бариери и предизвикателствата пред тяхното спазване.

 

Тази година също така е ключова за полагането на повече усилия за ускоряването на Дневен ред 2030 за устойчиво развитие. Държавните и правителствените ръководители ще се срещнат на политически форум на високо равнище в рамките на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН, за да обсъдят постигнатия напредък, набелязаните предизвикателства и предложените решения за постигането на Целите за устойчиво развитие на местно, национално, регионално и глобално ниво.

 

„В УНИЦЕФ сме изключително благодарни за активната роля, която България играе глобално за насърчаването и защитата на детските права като основател и съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие. Като представител на УНИЦЕФ бих искала да изразя благодарност към България за водещата роля при изготвянето на Глобалното обещание „За всяко дете – всички права“, заяви д-р Муита.

 

Инициативата стартира през юли т.г. и към нея вече се присъединиха 30 държави.

 

Чрез присъединяването си към Глобалното обещание държавите потвърждават ангажимента си, че ще спазват и защитават правата и принципите, залегнали в Конвенцията, както и че ще идентифицират и предприемат конкретни, изпълними и обвързани с ясни срокове стъпки за пълното им прилагане, включително в контекста на националните планове за изпълнение на Целите за устойчиво развитие и чрез политики, закони и бюджети, в съответствие с националния контекст.

 

В резолюция, приета на 20 юни 2019 г., Общото събрание реши да отбележи Годишнината на Конвенцията на 20 ноември с еднодневна среща на високо равнище, която ще бъде подготвена от председателя на Общото събрание с подкрепата на Детския фонд на ООН. Офисите на УНИЦЕФ по света, включително в България, отбелязват годишнината на Конвенцията с дейности през цялата година, като ангажират децата, младежите и обществото. В целия свят, включително в София, на 20 ноември ще бъдат организирани национални форуми за децата, които ще дадат възможност за обсъждане на напредъка и оставащите предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

 

Още снимки от новината

Източник на снимките: Прессекретариат на държавния глава

 

 

Свързани новини

..................................................
04.04.2020 / 13:30

След заседание, продължило над 8 часа, депутатите решиха на първо четене извънредното положение да бъде удължено до 13 май. съобщи НОВА ТВ.

 

Гласуването се проведе...

Снимка: БГНЕС
03.04.2020 / 18:10

Учителите ще получат пълните си трудови възнаграждения, ако в условията на дистанционното обучение имат поне 5 астрономически часа дневна натовареност и 25 часа...

..................................................
03.04.2020 / 18:05

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, а жертвите на вируса станаха 14. Това сочат последните данни на Националния оперативен щаб, предаде НОВА ТВ.

 

В...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев