Ако гората умре, хората ще я последват – Ваяпи, пазителите на Амазонка

Снимки: Reuters
27.08.2019 / 14:59

Ако гората умре, хората ще си отидат с нея.“

 

Аяреати Уаяпи изпълнява един от традиционните за племето си ритуали. Тя смесва кърваво-червените семена от урук с гъста паста и щедро ги полага върху лицето си, голите си рамене и торса. Вярва се, че по този начин се предпазва не само от слънчевите лъчи, но и от злите духове.

 

Аяреати Уаяпи е една от малкото жени вождове на племето Ваяпи в Амазонка и животът й се е превърнал в една надпревара... с времето. Гората си отива, а нейната мисия е да я спаси.

 

В продължение на десетилетия, племето Ваяпи живее далеч от цивилизования свят в хармония с природата.

 

Реките и дърветата, които поддържат живота им са познати на целия свят като „белите дробове на Земята“. Ала сега бразилският президент Жаир Болсонаро иска да промени това, като премести племето от легално обитаваната им територия и изпрати там миньори, които да добиват мед, желязо и злато. Неговият подход, допринасящ за бизнеса, бе критикуван от останалия свят, тъй като насърчава обезлесяването, а в продължение на седмици Амазонка гори.

 

Ваяпи вярват, че те са пазителите на джунглата. И ще направят каквото е нужно за да я предпазят.

 

За първи път племето се свързва с цивилизования свят през 1973 година, когато бразилското правителство започва да строи магистрала през Амазонка. Три години по-късно проектът е изоставен, но от пътя е построено достатъчно, за да позволи на ловци и миньори да стигнат до земите на Ваяпи, носейки със себе си болести като шарката и нарушавайки спокойния им живот. В края на 80-те племето все пак успява да изтласка „натрапниците“.

 

„Преди няколко години живеехме добре. Не се притеснявахме за земята ни, казва 59-годишната Аяреати пред CNN. - Не знаехме, че в бъдещото ни очакват толкова натрапници. Те казват, че искат да се погрижат за земята ни.“

 

Нейното село е едно от 92 различни села на Ваяпи, разположени на площ от 1,5 милиона акра площ и придобили статута на резерват през 1996 година.

 

„Нашите лидери се бориха много за демаркиране на нашата земя, защото разбрахме, че ако не го направим, нечестните лидери ще ни завладеят и ще я довършат“, обяснява вождът. Но усилията им не са достатъчни, за да ги предпазят от инвазия. През юли група миньори навлизат в един от градовете на Ваяпи и дори убиват вожда Емира.

 

Тялото му е намерено в близка река, с множество прорезни рани дори. Открива го младата Висени, която няколко дни по-късно изпраща аудио съобщение на бразилските медии, разказвайки им за кървавия случай.

 

„Трябва ни помощ. Грози ни огромна опасност“, казва тя в съобщението.

 

От организацията за защита на човешките права веднага призоваха Болсонаро да промени политиката си спрямо племената. Той от своя страна заяви, че случаят с Емира се разследва и правителството „не е напълно убедено, че той е бил убит“. На 16-ти август полицията излиза с официално решение – вождът е ударил главата си и се е удавил. Прорезни рани няма.

 

Според Болонсаро племената получават прекалено много, а всъщност стоят на пътя на развитието на Бразилия. Той е твърдо решен да ги „интегрира в цивилизацията“.

 

„Туземците са хора, точно като нас“, заяви той.

 

Орорива Ваяпи е един от най-възрастните хора в племето. Той е категоричен, че няма да напусне земята си и се страхува от това, което може да й се случи.

 

„Ако хората злоупотребяват с тази планета, нашият създател ще причини голям потоп, който ще разтопи планетата. Ще има големи пожари. Големи пожари, които ще ни унищожат“, заявява той.

 

Това вече се случва. През последните дни медиите по цял свят показват опустошителните кадри от Амазонка.

 

Обезлесяването се е увеличило с 85% спрямо миналата година. Твърди се, че много от пожарите са започнали от фермери и миньори, които искат да изчистят земята.

 

За световните лидери, случващото се с Белите дробове на Земята е световна криза. Проблемът бе главна тема и на срещата на Г-7.

 

Вождът Аяреати учи за цивилизования свят от години. Тя пътува из цяла Бразилия, понякога и извън страната, за да представя племето си в държани като Германия и Колумбия.

 

„Казах си, че искам да разбера какъв е техния живот. Исках да науча езика им, за да мога да говоря с белите хора там“, казва Аяреати.

 

Нейната цел не е просто да спаси племето си, дъщеря си и внучката си, но и цялата планета.

 

„Не мислим за днешния ден. Мислим за бъдещето. А тогава, нашите деца и внуци няма да живеят добре, ако не предпазим земята си. В гората има много неща – плодове, риба, животни, лекарства. Ако тя си отиде, хората ще я последват!“

 

 

Прочети още на: https://www.dnes.bg

 

Свързани новини

Снимка: ittipon Munmoh / Shutterstock
26.06.2020 / 09:36

На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по...

Снимка: pixabay.com
04.06.2020 / 09:35

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН, във връзка с...

..................................................
01.06.2020 / 08:20

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев