РЗИ-Сливен с препоръки през Световна седмица на кърменето 1-7 август 2019 г.

....................................
06.08.2019 / 14:24

Практически препоръки за здравословно хранене на кърмачетата

Кърмата - най оптималния избор за хранене на кърмачето

 

Кърменето е най-добрият избор за хранене на бебето. Майчиното мляко през първите 6 месеца осигурява цялото количество енергия, течности и всички хранителни вещества, от които се нуждае бебето за растежа и развитието си. Освен това, кърмата осигурява имунни тела от майката, които предпазват бебето от голям брой инфекции и подпомага за по-бързото му възстановяване след боледуване, намалява риска от автоимунни болести и затлъстяване през детството. То създава изключително близка връзка между майката и бебето, стимулира психическото и интелектуалното развитие на детето.

Световната здравна организация и УНИЦЕФ препоръчват бебетата да бъдат кърмени изключително през първите 4 – 6 месеца след раждането, което ще им осигури оптимален растеж, оптимално развитие и добро здраве. Понятието „изключително” кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко. Кърмачетата, хранени само с кърма, не се нуждаят от допълнителен прием на течности и /или вода до въвеждането на захранващи храни след навършване на 4 – 6 месеца.

След шестия месец в храненето на бебето трябва да се включват допълнително вода и постепенно да се въведат различни храни, но е препоръчително кърменето да продължи и по време на целия период на захранване, за да се осигури най - пълноценно хранене на детето.

Кърменето е полезно и за майката. То е естествен метод за контрол на раждаемостта, (макар, че не е сто процента гарантиран метод за предпазване от забременяване) , намалява риска от рак на гърдата и рак на яйчниците, помага за възстановяване теглото и понижава нивата на затлъстяване.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев