Областният управител Чавдар Божурски: Призовавам протестиращите да осъзнаят и приемат реалността

Областният управител Чавдар Божурски: Призовавам протестиращите да осъзнаят и приемат реалността
06.08.2019 / 13:03

Днес областният управител на област Сливен даде брифинг пред журналисти относно мерките, предприети на територията на Сливенска област за преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете и обстановката към момента. В пресконференцията участваха още и директорите на Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен д-р Пламен Пенчев и Регионална дирекция по горите-Сливен инж. Златка Азманова. На срещата участва и кметът на община Сливен Стефан Радев.

Чавдар Божурски припомни, че на 29 юли съобразно становището на експертите бяха дадени указания за преустановяване отглеждането на домашни прасета тип „заден двор“.

Към момента в резултат на информационната кампания, която беше проведена, болшенството от стопаните осъзнаха, че единствения начин за ограничаване и разпространение на Африканската чума по свинете е омъртвяването на прасетата, които са без регистрация и без ветеринарен контрол. Основната задача е да продължим да убеждаваме стопаните, от необходимостта на тези действия, заяви Божурски.

Областният управител изброи цифрите, с които разполагат от общинските епизоотични комисии:

Общо за област Сливен са 2558. В това число към 30 юли са отглеждани 9 998 домашни прасета. Доброволно закланите към 5 август са 4763. Броят на останалите домашни прасета в тези обекти са 1235.

Изводът е , че в санитарната 20-километрова зона повече от 90% от прасетата са изклани.

В Котел има останали 433 прасета. В Твърдица-442. В тези общини има само по две села, които попадат в 20-километровата зона.

В Сливен и Нова Загора, повечето от чиито села влизат в санитарната зона, има за Сливен 204, за Нова Загора-156 прасета.

Отредени са и терени за загробване, утвърдени от Басейнова дирекция, РИОСВ и РЗИ. В Котел те са 20, в Твърдица - 3, пет в община Сливен и 20 на територията на Нова Загора, които предстои да бъдат утвърдени.

Предстои проверка в личните пространства дали доброволно са умъртвени прасетата. Там, където има такива, следва тяхното трайно маркиране и даване на 24-часов срок за умъртвяването им.

Божурски подчерта, че ветеринарните органи имат право да налагат административни санкции за неизпълнение на техните разпореждания. Едва на по-следващ етап, като крайна мярка, ще се прибягва до принудително изземване и евтаназия на животните.

До момента са извършени проверки само в близост до индустриални ферми и е направена дезинфекция.

 

Какво заяви областният управител на област Сливен Чавдар Божурски по отношение протеста, който пети ден блокира пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре:

„Уважавам правото на протест, но не мога да се съглася на правото на протест на 20 души срещу правото на свободно придвижване на хиляди други граждани. Не ограничавайте правата на пътуващите, на бизнеса и на жителите на село Крушаре! Подчертавам, че до момента проявяваме търпение и толерантност, но това не може да продължава до безкрайност. Локацията в село Крушаре се използва за изяви в ефир на хора от други области. Някои от тях не са стопани, а представители на различни организации и професии. Местните стопани по последна информация почти са приключили участието си в протеста. Призовавам протестиращите да осъзнаят и приемат реалността.“

 

Александра Иванова

6.08.2019г.

„Наблюдател“

Още снимки от новината

Областният управител Чавдар Божурски: Призовавам протестиращите да осъзнаят и приемат реалността

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев