Над 815 млн. лв. са похарчени за интеграцията на ромите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
25.07.2019 / 14:08

а 10 години за интеграцията на ромите от държавната хазна и от външни фондове са похарчени над 815,5 млн. лева, съобщи вицето Красимир Каракачанов.

 

Според него обаче въпреки огромните ресурси, ефектът от програмите е нулев.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

"Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност", обясни той и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

 

Според Каракачанов пък досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

 

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

 

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва, но реално ако нещата продължават, както са сега, неизбежно ще се стигне до ескалиране на етническото напрежение.

 

"Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички," заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ, който той е подготвил, не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

 

"Бедността се увеличава сред това население, неграмотността сред децата се увеличава, криминогенната атмосфера в гетата, които са незаконни, е напрегната", отсече той.

 

Каракачанов обясни, че през 2018 г. е имало 251 случая на нападение над полицейски служители, като над 90% от тях са точно от обитатели на такива гета.

 

"Чувството за безнаказаност и беззаконие го виждаме всички, за толкова десетилетия и след толкова похарчени пари, няма промяна", коментира още вицето.

 

Според него въпреки че над 500 НПО- та се занимават с интеграцията на ромското население, реална промяна в ситуацията няма.

 

"Политика, при която се стимулира безразборна раждаемост, а тя пък се реализира не заради грижата за децата, а заради социалните помощи, измамите с ТЕЛК-ове, в някои села 90% от децата от ромски произход са болни от епилепсия, а в други от бронхиална астма, като прибавим към това и битовата престъпност, всичко това води до едно сериозно напрежение, а целта на тази концепция е с реални мерки на държавата и обществото, да бъде избегнато", обясни Каракачанов.

 

Прочети още на: https://www.dnes.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев