Визията на БСП за общините: Безплатни детски градини, стимули за инвеститори и по-чист въздух

Визията на БСП за общините: Безплатни детски градини, стимули за инвеститори и по-чист въздух
25.07.2019 / 10:13

Безплатни детски градини и преодоляване на недостига на места в тях, запазване на общинските болници и медицински кабинети в големите села, намаляване на местни данъци и такси на създаващи трайни работни места инвеститори, транспорт до всяко населено място, мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух - това са част от приоритетите, с които кандидатите на БСП за местната власт обмислят да се явят на изборите на 27 октомври т.г., научи "Дневник" от социалисти.

 

Предизборната платформа на БСП за местния вот все още е проектен документ, който трябва да бъде обсъден и утвърден от Националния съвет на партията в Габрово в петък - ден преди традиционния събор на социалистите на връх Бузлуджа. В заседанието ще участват и областни и общински председатели, както и настоящи червени кметове.

 

 

Целта на БСП, която на изборите през 2015 г. изгуби всички областни центрове и сви присъствието си в местната власт, е да увеличи поне с 50% броя на кметовете на общини и избраните общински съветници.

 

 

"Задържане" на младите

 

Приоритет за БСП в местната власт се планира да бъде увеличаването на парите за общините чрез преотстъпване на повече от постъпващите в централния бюджет приходи, реализирани от икономическите субекти в съответния регион. Социалистите отдавна критикуват начина, по който правителството на Бойко Борисов дава пари на местната власт - чрез постановления на Министерския съвет и без санкция на парламента се отпускат допълнителни средства само за някои общини, което според тях става без ясни критерии. На "Позитано" 20 смятат още, че трябва да има повече пари и за професионалните гимназии в общините, като обучението в конкретни специалности да е съобразено със спецификата на икономиката в съответния регион.

 

Социалистите възнамеряват да предложат и редица мерки срещу демографската криза, която според анализите им в следващите години ще се задълбочава. Една от тях е еднократна помощ на осигурени родители за раждане на второ и трето дете, която да се отпуска от общинските бюджети. Друга - поемане от държавата на таксите в детските заведения на всички деца. Трета - поддържане и изграждане на общински жилища, които да се ползват и от млади семейства.

 

 

Гражданска активност

 

Социалистите искат да стимулират прякото участие на гражданите в местното самоуправление чрез консултативни съвети. Те предлагат да има допитвания до гражданите например при определяне на такса "смет" спрямо принципа "замърсителят плаща", който предстои да се прилага.

 

 

Приоритет на БСП в местната власт се предвижда да бъдат и широките обществени обсъждания за предстоящи решения и проекти. В общините социалистите обещават да работят за подобряване на условията за живот чрез обновяване на улици, тротоари и паркове, строеж на детски площадки и модерни спортни съоръжения, достъп до аптеки и др.

 

 

Предизборни цели

 

След "сериозно отстъпление" през 2015 г. БСП планира да увеличи представителството си в местната власт. В момента партията има 910 общински съветници, 31 кметове на общини и е подкрепила близо още толкова, а целите на "Позитано" 20 са за увеличение на техния брой с поне 50 на сто.

 

 

На тези избори БСП ще се опита да спечели кметски места в поне няколко областни града. Анализите на резултатите на европейския вот през май т.г. показват, че партията бележи ръст в градове като Ямбол и Монтана, където е първа политическа сила, както и увеличава подкрепата в областите Плевен и Добрич. Също така БСП е първа политическа сила в повече от 60 общини.

 

 

Кандидатите на БСП трябва да са определени в началото на септември. В София червените искат да повторят модела "Румен Радев" и най-голямата интрига засега е дали омбудсманът Мая Манолова ще обяви кандидатурата си с тяхна подкрепа.

 

Източник: Дневник

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев