Тревожно: Над 95% от старите жилищни сгради нямат мълниезащита

....................................
04.06.2019 / 10:38

Семейство в Казанлък остана на улицата, след като мълния опожари покрива на къщата им. Гражданин на Пловдив пък успя да запечата на видео как светкавица пада върху къща на метри от терасата му.

 

Оказва се, че честите удари от гръмотевици по жилищни сгради не са изненада за експертите. Инженер Ернесто Нориега, специалист по мълниезащита, каза в ефира на "България сутрин", че повишението на температурите в глобален мащаб ще допринесе за падането на все повече гръмотевици в градовете.

 

"Проблемът в България е, че над 95% от старите жилищни сгради нямат мълниезащита. Новите сгради са с инсталирана такава, но понякога и те нямат", алармира той.

 

Инж. Нориега допълни, че понякога самата мълниезащита не е изградена ефективно.

 

"Ако говорим за селата, над 98% от къщите в България нямат инсталирана мълниезащита", посочи още експертът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

 

Инж. Ернесто Нориега обясни, че според него са нужни мерки от страна на държавата, за да бъдат изградени мълниезащитни системи. Защото по думите му масово хората си мислят, че това няма да се случи на тях, а жертвите на бурите всяка година се увеличават.

 

Прочети още на: https://www.bgonair.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев