Качественият и редовен контрол на кръвното налягане спасява от сърдечносъдови инциденти

....................................
27.05.2019 / 16:27

Качественият и редовен контрол на кръвното налягане спасява от сърдечносъдови инциденти, сочат резултатите от проучване по време на национална здравна кампания, проведена в 11 града в страната, съобщават от Българска лига по хипертония.

 

Резултатите от статистическо проучване, направено по време на национална здравна кампания за безплатно измерване на кръвното налягане, показват повишени резултати на пациенти с неконтролирана артериална хипертония и регистрирано предсърдно мъждене.

 

За 13 поредна година, Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан с мащабна здравна кампания в страната. Скрининговите проучвания, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.

 

Тази година за един ден 2492 жители на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Кърджали измериха безплатно кръвното си налягане с медицинска техника, която автоматично отчита измерените стойности и регистрира наличие на предсърдно мъждене с технология Afib.

 

При 150 души от преминалите медицински прегледи в цялата страна е регистрирано предсърдно мъждене, което е 6,02% от всички изследвали се. Най-висок процент е регистриран в градовете на кампанията София, Стара Загора, Хасково и Пазарджик.

 

Качественият контрол на артериална хипертония и откриването на предсърдно мъждене в ранен стадий могат значително да намалят опасността от сърдечносъдови инциденти, образуване на тромби и мозъчен инсулт.

 

Високото кръвно налягане, известно още като хипертония и предсърдното мъждене са най-важните рискови фактори за инсулт. Те причиняват около 50% от исхемичните мозъчни инсулти.

 

Уврежданията, които хипертонията причинява, се проявяват с времето и често се диагностицират тогава, когато в кръвоносните съдове на тялото са настъпили значителни щети. Ако човек има хипертония, няма как да не разпознае очевидни симптоми. Те включват обща умора, силна тилна болка, промени в зрението, болка в гърдите, кървене от носа, неравномерен пулс, шум в ушите. За високо кръвно налягане се определят стойности на систолично кръвно налягане над 140 mmHg и / или диастолично кръвно налягане над 90 mmHg. Систоличното кръвно налягане е максималното налягане в кръвоносните съдове, при съкращаване на сърцето. Диастолното кръвно налягане е минималното налягане в артериите между две последователни съкращения на сърцето.

 

Проф. Арман Постаджиян, председател на Българска Лига по Хипертония даде повече информация за „артериалната хипертония“ :

 

„Хипертонията е уникална болест, защото от една страна тя е самостоятелна болест, но от друга страна е рисков фактор за важните заболявания ( миокарден инфаркт и мозъчен инсулт). Заболяването зачестява с напредване на възрастта, но в България се наблюдава все повече млади хора да се разболяват. Свързано е с начина на живот и обездвижването. Всеки човек , особено над 35 годишна възраст трябва да знае своите стойности на артериалното налягане. Това е и смисъла на подобни инициативи, хората да научават своите стойности на кръвно налягане и да бъдат обучени как правилно да измерват кръвното си налягане в домашни условия и как да си вадят правилни заключения кое е извън нормите и кога се налага лекарска намеса. Приблизително 1/3 от населението в България страда от високо кръвно налягане. Ако към тях добавим и статистиката за 65 % сърдечносъдови инциденти, проблема за България се превръща в глобален.“

 

Координаторите на кампанията споделиха, че интереса към кампанията и инициативата тази година е бил голям. Млади хора, активно спортуващи и много млади родители се възползваха от безплатния скрининг и проявиха интерес към качествения начин, по който да проследяват и лекуват своето кръвно налягане, към правилния избор на апарат за домашен мониторинг, към причините и рисковите фактори за проява на мозъчен инсулт и към методичните указания за здравна култура и поведение.

 

Българска Лига по Хипертония и партньори подчертават значението на повишаване качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.

 

Българска лига по хипертония

 

Свързани новини

.........................................
17.12.2019 / 10:00

На 17 декември отбелязваме Св. Пророк Даниил. Неговото житие е забележително и образът му остава отпечатък както в целия тогавашен свят, така и днес.

 

Св. Даниил е...

.........................................
13.12.2019 / 11:36

Театър "Криле" ще гостува в град Сливен с комедийния спектакъл "Брачни безумия", изпълнен със смях, преструвки и игри, на 16 декември 2019 г. (понеделник) от...

Източник: БТА
11.12.2019 / 09:35

Помагала за представяне на тракийското културно наследство пред ученици изработи по проект Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков" в Сливен....

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев