Изложба "Вариации в синьо" в Националния музей на текстилната индустрия

....................................
27.05.2019 / 13:15

На 30 май от 17.00 часа предстои откриване на изложба "Вариации в синьо" в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен.

 

Дейностите по проект "Вариации в синьо" приключват с откриване на едноименна изложба. Тя представя извършените дейности и получените резултати по време на изпълнението на проекта.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Той цели проучване и възстановяване на традиционното ръчно текстилно печатане и багренето с индиго. Тези техники намират проявление в синия текстил от Котленско.

 

Участниците в проекта - ученици от Художественото училище в Сливен и приложници от града, създадоха съвременен и художествен ръчен текстил по традиционна технология, част от който е изложен в експозицията. Входът за откриването на изложбата е безплатен.

 

Изложбата може да бъде видяна в Националния музей на текстилната индустрия до м. септември 2019 г.

.

Проект "Вариации в синьо" стартира през м.септември 2018 г. Основната цел е да се проучат две традиционни текстилни техники – текстилно печатане и багрене индиго и да се предложат варианти за съвременно приложение.

 

Текстилното печатане е познато в два варианта - директен печат и печат с резервиращо вещество. За резерва в българската традиционна практика се използва пчелен восък. Двете техники намират своята пресечна точка в т.нар. "син текстил" – котленската "божигробска" престилка, синята памучна забрадка и синьо було за огнище – три варианта с идентично изпълнение и мотиви.

 

Свързани новини

.........................................
13.12.2019 / 10:25

На 16 декември от 18.00 часа в заседстелната зала на Федерацията на каракачаните в България ще бъде представена книгата на авторите Николай Янков и Елена Щерева...

.........................................
06.12.2019 / 17:15

Предколедна изложба на талантливия сливенски творец Пеньо Иванов бе открита в галерия „Седем” на 4 декември. Експозицията включва 18 живописни платна, които...

.........................................
03.12.2019 / 08:52

На 2 декември 2019 г., в сливенската галерия „Йордан Кювлиев“ бе открита изложба с картини на преподавателя по живопис във факултета по изобразително изкуство във...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев