Скатов за изкачения Канчендзьонга: Не предполагах, че ще е толкова трудно

Скатов за изкачения Канчендзьонга: Не предполагах, че ще е толкова трудно
23.05.2019 / 11:02

"Изкачването на седмия осемхилядник Канчендзьонга се оказа по-трудно, отколкото бях предполагал. Три пъти се разболявах по време на експедицията", сподели в студиото на "България сутрин" алпинистът Атанас Скатов.

 

След 15-часов преход Скатов стъпи на връх Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата - цели 8586 метра. Това е седмият изкачен от него връх в частта от плана му да изкачи 14 осемхилядника. Еверест е първият връх, който Скатов успя да достигне през 2014 година.

 

От думите му стана ясно още, че експедицията е продължила 50 дни, а аклиматизацията му не е била достатъчно добра.

 

"Над 5000 метра човешкият организъм няма възстановяване, ежедневно там силите в тялото спадат. Двама мои приятели индийци загинаха, но всеки сам си е решил и преценява. След върха трябват много сили да слезеш надолу. 50 % от силите ти са нужни, за да се спуснеш колкото може по-надолу към лагерите", обясни алпинистът.

 

Скатов сподели, че достигайки Канчедзьонга се е разплакал от щастие.

 

"Беше ясно време, без облаци, но с много силен вятър там горе", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

 

Следващата му експедиция ще е до Гашербрум 1 и 2 в Пакистан, а на 27 май предстои премиера на новата му книга в Столичната библиотека от 18.30 ч.

 

Гледайте видеото с целия разговор!

 

Прочети още на: https://www.bgonair.bg

 

Свързани новини

.........................................
03.12.2019 / 12:33

Много гости, повече от петдесет изявени спортисти, завършили Спортното училище, представители на МОН и РУО - Сливен, на ММС, Община Сливен и Областна управа, спортни...

Източник: LAP.bg
29.11.2019 / 08:41

Йордан Лечков, който вече не е първи вицепрезидент към БФС, заяви, че решенията взети на днешния Изпълком са нелегитимни.

 

Лечков твърди, че временният президент и...

Снимка БТА
29.11.2019 / 08:37

Конгресът на Българския футболен съюз ще бъде в 7 юни 2020 г., реши изпълкомът на централата на заседание в "Бояна". На форума трябва да се избере нов президент на...

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев